Министарство одбране Републике Србије
 
17.08.2017.

Обележена 76. годишњица злочина над цивилима на Теразијама



Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић положио је данас венац на Споменик обешеним родољубима на Теразијама поводом обележавања 76-годишњице злочина почињеног над цивилима од стране окупационих снага у Другом светском рату.

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић рекао је да је Влада Србије максимално посвећена достојанственом сећању на све учеснике и догађаје из своје историје.

Станковић је рекао да данас обележавамо дан када су немачке окупационе власти у Другом светском рату обесиле на стубове јавне расвете петорицу Београђана оптужених за пружање отпора.

Период Другог светског рата обележен је масовним злочинима над цивилним становништвом. У низу трагичних догађаја који су се одиграли у тада окупираној Србији, по својим ефектима посебно се издваја злочин почињен на београдском тргу Теразије 17. августа 1941. године.

Тога дана, немачке окупационе власти обесиле су на стубове јавне расвете петорицу Београђана оптужених за пружање отпора.

У спомен на петорицу суграђана трагично страдалих 17. августа 1941. године, Град Београд је на тргу Теразије, у непосредној близини Игумановљеве палате, 1983. године поставио Споменик обешеним родољубима. 

Овај репрезентативни меморијал дело је академског вајара Николе Јанковића.