Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.05.2017.

Tribina povodom Dana slovenske pismenosti i kulture



 Povodom Dana slovenske pismenosti i kulture, na Pravnom fakultetu u Beogradu večeras je održana tribina u organizaciji Mense Srbije i Srpskog kulturnog kola „Despot Stefan Lazarević“. Tribini, na kojoj su govorili profesor na Filološkom fakultetu Milo Lompar i docent na Filozofskom fakultetu Miloš Ković, prisustvovao je ministar odbrane Zoran Đorđević, studenti Beogradskog univerziteta, profesori i drugi gosti.


 
Na tribini je istaknuto da, i pored toga što živimo u vreme zanemarivanja kulture, koja nije čak ni „privilegija elita“, interesovanje za samu manifestaciju i izlaganja predavača ukazuju na potrebu postojanja većeg broja ovakvih manifestacija a izražena je i nada da će ova prerasti u tradiciju. Miloš Ković se u svom izlaganju osvrnuo na elemente našeg nacionalnog identiteta od slovenskog perioda, preko svetosavlja i kosovskog zaveta do moderne Srbije dok je profesor Lompar govorio o posledicama Vukove reforme, novosadskom dogovoru i značaju ćirilice.


 
Dan slovenske pismenosti i kulture obeležava se u znak sećanja na prosvetiteljsku delatnost Ćirila i Metodija među slovenskim narodima.
 
photoFOTOGALERIJA