Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.05.2017.

Načelnik Generalštaba na sastanku Vojnog komiteta Evropske unije




Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković prisustvovao je sastanku Vojnog komiteta Evropske unije održanom danas u Briselu.

Teme današnjeg sastanka su bile savetodavne misije za obuku pod mandatom EU i misije i operacije zajedničke bezbednosne i odbrambene politike sa akcentom na misije ATALANTA, EUNAVFOR MED i Zapadni Balkan, o kojima su govorili Generalni direktor Vojnog štaba EU, načelnik Generalštaba Centralnoafričke Republike, komandant Afričke komande Oružanih snaga SAD, kao i komandanti vojne operacije pomorskih snaga EU u Somaliji (ATALANTA) i misije EU u BiH (ALTHEA).
 
Učesnicima sastanka obratio se i načelnik Generalštaba oružanih snaga Ukrajine, koji je govorio o trenutnoj situaciji u toj zemlji.
 
Na marginama današnjeg sastanka, general Diković sastao se sa načelnicima Generaštabova Oružanih snaga Bugarske,  Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Poljske, kao i sa komandantom Nacionalne Garde Kipra.
 
Vojska Srbije trenutno učestvuje u četiri misije Evropske unije, i to u multinacionalnoj operaciji EU u Somaliji (EUTM Somalia), vojnoj operaciji pomorskih snaga EU u Somaliji (EUNAVFOR Somalia – Operation ATALANTA), misiji EU za obuku vojnih i bezbednosnih snaga Malija (EUTM Mali) i misiji EU za obuku vojnih i bezbednosnih snaga Centralnoafričke Republike (EUTM RCA). U ovim operacijama trenutno je angažovano 20 naših pripadnika.