Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.10.2016.

Naučni skup „Uticaj vojne neutralnosti Srbije na bezbednost i stabilnost u Evropi“



Naučni skup „Uticaj vojne neutralnosti Srbije na bezbednost i stabilnost u Evropi“U Domu Garde na Topčideru danas se održava naučni skup „Uticaj vojne neutralnosti Srbije na bezbednost i stabilnost u Evropi“, u organizaciji Instituta za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane, Instituta za međunarodnu politiku i privredu i Hans Zajdel fondacije kancelarije za Srbiju i Crnu Goru.
 
Otvarajući skup, v.d. pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse Miloš Janković istakao je da je reč o izuzetnoj prilici da naučna i stručna javnost iznese svoje poglede o pitanju vojne neutralnosti u kontekstu međunarodnog prava, ali i izazove i rizike pred kojima se Srbija nalazi, kao i ograničenja i potencijale koncepta vojne neutralnosti za koji se naša država opredelila.
 
Naučni skup „Uticaj vojne neutralnosti Srbije na bezbednost i stabilnost u Evropi“- Ovo je ujedno i prilika da se sagledaju i iskustva drugih država i na osnovu njih izvuku određene pouke i preporuke za našu državu i sistem odbrane – naglasio je pomoćnik ministra Janković dodajući da smo svi svesni da živimo u vremenu nestabilnosti punom bezbednosnih rizika i realnih pretnji.
 
Učesnicima skupa, na otvaranju su se obratili i direktorka Instituta za strategijska istraživanja dr Jovanka Šaranović, direktor Instituta za međunarodnu politiku i privredu prof. dr Branislav Đorđević, kao i direktor Hans Zajdel fondacije kancelarije za Srbiju i Crnu Goru Luc Kober.
 
Okupljajući predstavnike Ministarstva odbrane, državnih institucija i akademske zajednice naše zemlje oko tri panela, koji su se odnosili na perspektive politike neutralnosti, moguće domete i ograničenja politike vojne neutralnosti i razmatranjima da li politika vojne neutralnosti Srbije doprinosi bezbednosti regiona i Evrope, završni deo današnjeg naučnog skupa prilika je za diskusiju, razmenu mišljenja i zaključke o pomenutim aktuelnim temama.
 
photoFOTOGALERIJA