Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
14.03.2016.

Sastanak ministra odbrane i ambasadora Bosne i Hecegovine




Ministar odbrane Zoran Đorđević i ambasador Bosne i Hercegovine Lazar Mirkić razgovarali su danas o mogućnostima za unapređenje saradnje dveju zemalja u oblasti odbrane.

Na sastanku je konastatovano da su politički i sveukupni odnosi dve zemlje dobri i stabilni, te da saradnja u oblasti odbrane predstavlja krunu dobrih političkih i ekonomskih odnosa. O pozitivnom trendu u toj oblasti svedoče i prve bilateralne odbrambene konsultacije između ministarstava odbrane Srbije i Bosne i Hercegovine, koje su održane prethodnog meseca. Budući da je to prilika za intenziviranje saradnje, Đorđević i Mirkić su se saglasili da tu praksu treba nastaviti i u narednom periodu.

Dalje unapređenje vojnoekonomske saradnje i usklađivanje sa ukupno dobrim ekonomskim odnosima je u obostranom interesu.

Dve zemlje su potpisnice Memoranduma o razumevanju o saradnji u oblasti evrointegracija, čime su otvorene još veće mogućnosti i u domenu unapređuja regionalne stabilnosti. Dobri regionalni odnosi, zaključeno je na sastanku, doprineće ekonomskom prosperitetu i evropskoj perspektivi država Zapadnog Balkana.

Takođe, čvršće povezivanje i saradnja država regiona kroz intenziviranje saradnje obaveštajnih i bezbednosnih agencija i stalnu razmenu podataka, jedini su delotvoran odgovor u borbi protiv terorizma i svih aktuelnih bezbednosnih izazova.