Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
27.06.2014.

Ministar Gašić u poseti Austriji



Ministar Gašić u poseti AustrijiMinistar odbrane Republike Srbije Bratislav Gašić, sa delegacijom, boravi u Republici Austriji, gde je razgovarao sa saveznim ministrom odbrane i sporta Geraldom Klugom. To je prva zvanična bilateralna poseta inostranstvu od stupanja na dužnost ministra odbrane.

Ministar Gašić preneo je zahvalnost Vlade Republike Srbije na nesebičnoj pomoći Republike Austrije tokom katastrofalnih i nezapamćenih poplava. Istakao je da su bilateralni odnosi trenutno na najvišem nivou, sveobuhvatni i stabilni, najbolji u poslednjih sto godina. S obzirom da je unapređenje odnosa i saradnje Srbije i Austrije obostrana obaveza, kojoj posebnu notu daju redovni kontakti najviših zvaničnika, ministar je pozvao kolegu Kluga da početkom 2015. godine poseti Republiku Srbiju.

Obostrano je konstatovano da je saradnja u oblasti odbrane intenzivna. Izraženo je opredeljenje da se saradnja u narednom periodu dalje unapređuje u težišnim oblastima – obuci i usavršavanju, ABHO i vojnoj medicini. Prostora za unapređenje saradnje ima i potrebno je, shodno finansijskoj situaciji, pronaći ono što je u obostranom interesu.

Ministar Gašić istakao je značaj podrške Republike Austrije u ostvarivanju jednog od spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije - pristupanju Evropskoj uniji i izneo očekivanje da će Austrija i ubuduće biti dobar i pouzdan partner u procesu evrointegracija. On je preneo zainteresovanost za austrijska iskustva u bezbednosnim i odbrambenim aspektima priključenja Evropskoj uniji. Takođe, Gašić je izneo i zainteresovanost za austrijska iskustva, kao neutralne zemlje, iz učešća u misijama, s obzirom na opredeljenje da Ministarstvo odbrane Republike Srbije intenzivira angažovanje u multinacionalnim operacijama pod okriljem Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Ministar Gašić je naglasio da Srbija ceni značajno angažovanje pripadnika Oružanih snaga Austrije u sastavu KFOR i odluku Vlade da poveća kontingent u sastavu KFOR.

Ministar Klug ponovio je spremnost Austrije za podršku Srbiji i prenošenje iskustava u procesu pristupanja Evropskoj uniji, kao i iz angažovanja u multinacionalnim operacijama.

On je istakao da saradnju u oblasti odbrane u narednom periodu ne treba posmatrati samo bilateralno, nego kroz prizmu mogućnosti za saradnju na regionalnom nivou, korišćenjem regionalnih kapaciteta i resursa.

Na kraju posete, kao znak posebnog uvažavanja, na poziv ministra Kluga da kao njegov gost priusustvuje zakletvi austrijskih vojnika koji služe vojni rok, ministar Gašić je prisustvovao svečanosti. Takođe, on je posetio Vojnojistorijski muzej, gde je delegacija Ministarstva odbrane pre svih bila u prilici da pogleda postavku vezanu za obeležavanje stogodišnjice od početka Velikog rata.