Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
25.06.2014.

Promocija knjige „Informacioni sistemi logistike“



Informacioni sistemi logistikeKnjiga „Informacioni sistemi logistike“, autora prof. dr Danka Jovanovića, generala u penziji, predstavljena je danas u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije. Knjiga je priređena za potrebe vojne logistike i kadeta Vojne akademije, budućih oficira koji će se baviti poslovima logistike ili će uočavati navedenu problematiku.

O knjizi su govorili načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane general-major prof. dr Bojan Zrnić, načelnik Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Željko Ninković, načelnik Katedre logistike Vojne akademije pukovnik prof. dr Marko Andrejić i autor. Promociju je vodio urednik za vojno-stručnu literaturu Medija centra „Odbrana“ potpukovnik Zoran Krupež.
General Zrnić je rekao da je autor imao „pravo i kompetencije da napiše ovakvu knjigu“.

- Knjigu preporučujem ne samo kadetima Vojne akademije, kojima je prvenstveno i namenjena, nego i ostalima. Autor je imao Informacioni sistemi logistikehrabrosti da se suoči s činjenicom da nismo dostigli zahteve koncepta koji je postojao pre 20, 30 godina, zato što smo rasparčali informacione sisteme logističkih procesa u ostrva koja međusobno slabo komuniciraju, istakao je general Zrnić.

Prema rečima generala Ninkovića, autor je imao u vidu misiju logistike i značaj informacionih sistema, i pozabavio se osnovama tih oblasti.

- Knjiga može biti korisno štivo pregaocima logistike iz prethodnog perioda, jer će u njoj pronaći detalje iz svoje radne i životne biografije, zatim sadašnjim podvižnicima logistike poslužiće kao uputstvo za rad i promišljanje, a budućim logističarima biće korisna kao literatura za sticanje novog znanja, rekao je general Ninković i dodao da je knjiga napisana lakim jezikom, prijateljski orijentisana prema čitaocu.

Pukovnik Andrejić, recenzent knjige, govorio je o delu „kroz prizmu promena koje su dovele do njegovog nastanka“.

- Velike organizacione promene koje su se dešavale u poslednjih 10 godina nisu zaobišle ni odbranu, kao važnu državnu funkciju, pa su se na jednom mestu, u ovoj knjizi, našli odbrana, informacioni sistemi i logistika. Ovo je prvi uspeli pokušaj da se znanje o informaciji i informacionim sistemima u logistici, sadržano u glavama ljudi, i primenjivanje u operativnoj praksi odbrane sistematizuju i oblikuju u čvrstu formu i budu dostupne javnosti. Ovo je najbolja knjiga iz ove oblasti zato što je prva, naglasio je recenzent.

Informacioni sistemi logistikeProfesor Jovanović je objasnio da je knjiga nastala kao potreba da se opišu informacioni sistemi i prikaže njihov značaj.

- Nisam imao nameru da objašnjavam ono što se objasniti ne može, nego da pokažem i na jednom mestu, prvi put, napišem nešto što može da trpi brojne kritike i da se popravlja, te da bude mnogo bolje u budućnosti. Moja namera je bila da podstaknem sve kako bi shvatili značaj ove teme, i da knjiga izazove interesovanje, te da se ovim stvarima u budućnosti posveti više pažnje. Očekujem brojne kritike o knjizi koje mogu biti podsticaj da i drugi pišu o informacionim sistemima logistike, rekao je autor.

Da bi se realno sagledale potrebe informacionog sistema logistike neophodno je znati na koji način Vojska živi i opstaje, radi i razvija se, odnosno izvršava namenske zadatke u domenu odbrane, ostvaruje rezultate, dostiže ciljeve i ispunjava misije. Uspeh bilo koje postavljene misije Vojske Srbije u informacionom dobu, u kome se nalazimo, iziskuje da oružane snage poseduju sposobnost blagovremenog i profesionalnog korišćenja informacija.