Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
24.06.2014.

Sastanak ministra odbrane sa šefom Misije OEBS u Srbiji



Ministar odbrane Bratislav Gašić sastao se sa šefom Misije OEBS-a u Srbiji ambasadorom Peterom Burkhardom.

Sastanak ministra odbrane sa šefom Misije OEBS u SrbijiGašić i Burkhard razgovarali su o aktuelnoj saradnji i predstojećem predsedavanju Srbije OEBS-om u 2015. godini.

Ministar Gašić istakao je da će naša zemlja, koja je u januaru ušla u koordinaciono telo, takozvanu „Trojku“, koju sačinjavaju Ukrajina (koja je predsedavala OEBS-om 2013. godine), Švajcarska (koja predsedava ove godine) i Srbija, učiniti sve da bude nepristrasan predsedavajući OEBS-om. Ministar odbrane naglasio je da će realizovati sve procese započete tokom ove godine kao i da je sačinjen Zajednički plan koji obuhvata vojno-političku dimenziju bezbednosti. Takođe, Gašić je govorio i o nedavnim poplavama koje su pogodile našu zemlju, kao i o značajnoj ulozi Vojske Srbije u saniranju njihovih posledica.

Tokom razgovora, Gašić i Burkhard istakli su značaj saradnje u okviru podregionalnih i regionalnih inicijativa i procesa. Posebno je bilo reči o praktičnoj pomoći koju OEBS pruža u realizaciji ~CASM~ projekta – „Program razvoja kapaciteta za upravljanje zalihama konvencionalne municije u Republici Srbiji“, kao i implementaciji OEBS Kodeksa postupanja u vojno-političkim aspektima bezbednosti u reformi sistema odbrane.