Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
19.04.2014.

Ministri Rodić i Glamočić u poseti poplavljenim područjima



Ministri u tehničkoj Vladi Nebojša Rodić i Dragan Glamočić obišli su danas opštine Lučani, Arilje i Požegu u kojima je radi poplava proglašena vanredna situacija.

Cilj posete bio je sagledavanje stanja na terenu radi eventualnog angažovanja Vojske u pomoći stanovništvu. Zaključeno je da, za sada, nema potrebe za angažovanjem Vojske, ali da će se pratiti situacija kako bi se na vreme reagovalo i sprečile veće štete.

Ministri su posetili i fabriku „Milan Blagojević – namenska“, selo Đerać u opštini Lučani, branu Rzav u opštini Arilje i mesto Prijanovići u opštini Požega. Tamo je poplavni talas naneo najveće štete. U opštinama Lučani, Arilje i Požega poplavljeno je više od 1500 hektara zemljišta gde su se pored manjih reka, izlile i reke Bjelica, Rzav i Zapadna Morava.
Nakon obilaska, ministri su razgovarali sa predsednicima opština i članovima kriznog štaba.

U izjavi za novinare ministar Rodić je rekao da Vojska može da izađe u roku od šest sati ali je potrebno da o tome bude obaveštena na vreme, a ne sada kad se voda već izlila.

- Mi smo ovde došli zbog ljudi koji ovde žive, zbog pojedinaca, zbog građana, zbog onih koji čine ovu državu. Mi njih ne smemo da izneverimo. Ovde ima 12 kuća, neko bi rekao pa šta je 12 kuća. Nije ništa za onoga ko je u Beogradu, Novom Sadu, Loznici, Vranju, a za ove ljude to je sve, dodao je Rodić.

Na kraju današnje posete ministar Rodić je u Požegi obišao nekadašnju kasarnu „Narodni heroj Petar Leković“ koja će do kraja godine biti obnovljena istakavši da je to jedan od prioritetnih zadataka Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u ovoj godini.