Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
20.01.2014.

General Diković odao počast srpskim vojskovođama



Polaganjem venaca, danas je na Novom groblju u Beogradu, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju je predvodio načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, odala počast slavnim srpskim vojvodama Živojinu Mišiću, Petru Bojoviću i armijskom generalu Pavlu Jurišiću Šturmu povodom godišnjice njihove smrti.

 Vence su položili i predstavnici Vlade Republike Srbije, grada Beograda, udruženja građana i potomaka oslobodilačkih ratova Srbije.

General Diković je tom prilikom rekao da su slavne vojskovođe zaslužile da i danas sa dostojanstvom izgovaramo njihova imena i da se divimo njihovim delima.

Nizom manifestacija u zemlji i svetu ove godine obeležava se sto godina od izbijanja Prvog svetskog rata, a poseban doprinos tom jubileju u našoj zemlji daće Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije. U susret  velikoj godišnjici, u Medija centru „Odbrana“ Ministarstvo odbrane je prošle godine, zajedno sa RTS-om i Istorijskim arhivom Srbije, organizovalo multimedijalnu izložbu ordenja, fotografija i dokumenata „Milunka Savić – heroina Velikog rata“, a u oktobru je održana i premijera dokumentarno-igranog filma „Milunka Savić – heroina Velikog rata“ u produkciji Radio-televizije Srbije, a čije snimanje je podržalo Ministarstvo odbrane. I kalendar Ministarstva odbrane i Vojske Srbije za 2014. godinu posvećen je 100. godišnjici Velikog rata.

Povodom jubileja Velikog rata, Vojni muzej u ovoj godini priprema izložbu „Ratne zastave Prvog svetskog rata“, a u organizaciji Ministarstva odbrane i Ministarstva kulture i informisanja planirano je otvaranje Broda muzeja početka Prvog svetskog rata „Bodrog“. Ideja je da „Bodrog“ bude deo aktivnosti obeležavanja jubileja Velikog rata tokom naredne četiri godine, odnosno do 11. novembra 2018. godine. Nekoliko odabranih lokacija u Beogradu, uključujući Vojni muzej i Istorijski muzej Srbije, u drugoj polovini godine biće održana izložba „Srbija 1914“.

Vojnofilmski centar „Zastava film“, u koprodukciji sa Radio-televizijom Srbije, snima dokumentarni film „Srbija u Velikom ratu“, dok Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ povodom jubileja Velikog rata planira da izvede niz koncerata u zemlji.

I izdavačka delatnost Medija centra „Odbrana“ u 2014. godini u znaku je obeležavanja jubileja Prvog svetskog rata, a istim povodom, planirano je da Institut za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane u suorganizaciji sa Istorijskim institutom u Beogradu organizuje međunarodni naučni skup.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije podržaće i sve ostale aktivnosti koje će povodom obeležavanja sto godina od početka Velikog rata biti upriličene na državnom nivou.