Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
20.01.2014.

Početak usavršavanja polaznika 3. klase VSBO



Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Rodić prisustvovao je danas svečanosti povodom početka usavršavanja polaznika 3. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane u amfiteatru Centra za simulacije i učenje na daljinu Vojne akademije.

Svečanosti su prisustvovali i ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević, koji su, uz ministarku energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zoranu Mihajlović i ministra finansija Lazara Krstića, polaznici 3.generacije tog najvišeg nivoa usavršavanja u sistemu nacionalne bezbednosti.

Uz njih, među 15 polaznika Visokih studija bezbednosti su i pomoćnik ministra u Ministarstvu unutrašnjih poslova, četiri oficira Vojske Srbije, tri državna službenika i dva polaznika iz oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, kao i državni službenik Republike Makedonije.

Izražavajući zadovoljstvo što je u prisustvu polaznika VSBO, ministar odbrane Nebojša Rodić istakao je da je organizovanje tog nivoa usavršavanja specifičan vojnoobrazovni odgovor na obaveze koje proističu iz strategije nacionalne bezbednosti koja, između ostalog, nalaže koordinisani nastup u oblastima spoljne, ekonomske i socijalne politike, politike odbrane, unutrašnje bezbednosti i druge oblasti društvenog života.

- Struktura polaznika odražava i taj zahtev, potvrđujući činjenicu, da bezbednost i odbrana zemlje predstavljaju nedeljivo državno pitanje koje prevazilazi nadležnosti pojedinačnog ministarstva. Preventivan, efikasan i međuresorni pristup ovim pitanjima najadekvatniji je odgovor na promenljivo bezbednosno okruženje i sve veći broj izazova za savremeno društvo- naglasio je ministar Rodić.

Evidentno je, ocenio je ministar odbrane, da se danas sve više ističe, kako su ljudski resursi glavna konkurentna prednost na globalnom tržištu, tako su i za svaki sistem bezbednosti ključni njegovi kadrovski potencijali kao kritičan resurs napretka.

- Čini se da ne postoji, ili je bar teško naći, nešto važnije od obrazovanja, a time i od znanja kao stečene i neotklonjive vrednosti i intelektualnog kapitala. To je danas jedan kontinuirani i nikada završeni proces i to se vidi i po našim programima i opredeljenjima u Srbiji, i svakako u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije – istakao je ministar Rodić, posebno ističući važnost što su među polaznicima službenici i pripadnici oružanih snaga iz regiona, što je dokaz da su nacionalna i regionalna bezbednost međusobno uslovljene.

Obraćajući se polaznicima, ministar Rodić je poručio da će tokom usavršavanja, biti u prilici da iz drugačije perspektive sagledaju izazove sa kojima se suočava sistem bezbednosti i odbrane kako u zemlji tako i u regionu, ali i šire.

- Vaše usavršavanje izraz je poverenja vaših pretpostavljenih, bez obzira na uvažene funkcije koje sada obavljate, ali i vaša odgovornost i obaveza jer vam se otvara perspektiva da budete među najodgovornijim u sistemu bezbednosti i odbrane. Stoga, radite odgovorno i posvećeno uvećavajući sopstveni kapacitet za budući doprinos da živimo bolje i da novim generacijama ostavimo lepšu i bogatiju otadžbinu i jačanje regionalnih veza – zaključio je ministar Rodić.

Prema rečima načelnika VSBO pukovnika Slobodana Joksimovića, aktivnosti tokom usavršavanja počivaju na dva stuba – održavanju visokog kvaliteta nastavnog procesa i na obezbeđivanju najboljih uslova za rad i život polaznika.

- Program usavršavanja prilagođavamo promenama u okruženju, pa ove godine preusmeravamo se sa tematike upravljanje sistemom bezbednosti na pripreme sistema bezbednosti i odbrane koje proističu iz procesa pregovaranja o članstvu Evropskoj uniji – istakao je pukovnik Joksimović dodajući da se promene ogledaju i u izboru predavača u ovoj generaciji.

Na kraju svečanosti, načelnik Vojne akademije general-major Mladen Vuruna uručio je zahvalnicu izaslaniku odbrane Velike Britanije pukovniku Vilijamu Inglišu za doprinos u radu  VSBO.