Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
26.12.2013.

Ministar Rodić odgovarao na pitanja poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije



Ministar odbrane Nebojša Rodić odgovarao je danas u Narodnoj skupštini Republike Srbije na pitanja poslanika zajedno sa drugim članovima Vlade.

Narodni poslanik Dragan Šormaz pitao je ministra Rodića šta za Srbiju znači potpisivanje sporazuma sa Evropskom odbrambenom agencijom i šta za Ministarstvo odbrane znači plan da se naredne godine poveća broj vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka. Poslanik Šormaz osvrnuo se i na važnost ulaganja u odbrambenu industriju i u sistem odbrane uopšte.

Ministar Rodić podsetio je da je 13. decembra potpisan Administrativni ugovor o saradnji Ministarstva odbrane i Evropske odbrambene agencije i da je reč o finalizaciji projekta koji je počeo u aprilu 2011. godine. Ministar je rekao da je dokument potpisan na kraju ove godine zato što od januara 2014. godine Evropska odbrambena agencija ima drugačiju strukturu, te da se na sam čin potpisivanja čekalo od oktobra. Rodić je rekao da Evropska odbrambena agencija okuplja sve zemlje Evropske unije osim Kraljevine Danske i istakao da je najveća dobit Srbije u razvoju odbrambenih sposobnosti u procesu upravljanja krizom kao i u razvoju jedinstvenog evropskog tržišta naoružanja i vojne opreme te istraživanja na tom polju.

Ministar odbrane rekao je da se u 2013. godini u vojne budžete Evropske unije slilo oko 180 milijardi evra od čega je za personalne troškove i podizanje operativnih sposobnosti izdvojeno oko 60 odsto te sume, dok je ostatak uložen u odbrambenu industriju. Srbija, kako je rekao Rodić, morala je da se uključi u taj proces i da sada već može imati koristi od toga.

On je rekao i da nisu tačni navodi da se proizvodi naše odbrambene industrije prodaju isključivo u konfliktnim zonama podsetivši da je Belgija jedna od zemalja kupaca, kao i ostale države EU.

Na pitanje o vojnicima na dobrovoljnom služenju vojnog roka ministar Rodić je istakao da se sistem odbrane, ubrzo posle ukidanja obaveznog služenja vojnog roka, suočio sa činjenicom da se umesto planiranog broja od 500 lica, na konkurs za služenje javilo dvostruko, a ubrzo i trostruko više.

On je rekao da je namera Ministarstva odbrane da sledeće godine umesto 1.000 primi 1.800 lica na dobrovoljno služenje vojnog roka jer je to najjeftiniji put za dobijanje kvalitetnog profesionalnog kadra i naglasio da tako rade i ostale zemlje u okruženju.