Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
17.12.2013.

Poseta Odbrambenog koledža NATO



Polaznici 123. klase Kursa za više oficire, nastavno osoblje i predstavnici menadžmenta Odbrambenog koledža NATO iz Rima, tokom boravka u dvodnevnoj nastavnoj poseti Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, prisustvovali su danas u Domu Garde na Topčideru prezentacijama spoljne i bezbednosne politike Srbije, politike odbrane Ministarstva odbrane, saradnje sa KFOR-om, učešća Srbije u multinacionalnim operacijama i organizaciji rada i nastavnom programu Visokih studija bezbednosti i odbrane, najvišem obliku usavršavanja u sistemu odbrane Srbije.

Na početku rada, u pozdravnoj reči, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević  istakao je da „pristup koji iskazujemo posledica je našeg čvrstog opredeljenja za nastavak i konstantno unapređenje i do sada veoma intenzivne saradnje sa Severnoatlantskim savezom, kroz mehanizme Programa Partnerstvo za mir. Ta saradnja se veoma uspešno odvija ne narušavajući koncept vojne neutralnosti Srbije“.

O temama današnjeg skupa govorili su pomoćnik ministra spoljnih poslova za bezbednost Miomir Udovički, pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane Miroslav Jovanović, načelnik Uprave za operativne poslove Generalštaba (J3) general-major Vojin Č. Jondić i načelnik Visokih studija bezbednosti i odbrane pukovnik Slobodan Joksimović.

Nakon prezentacija i diskusija o brojnim bezbednosnim pitanjima značajnim za Srbiju, region i evroatlantske integracije, pomoćnik ministra Jovanović, ocenio je da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije u toku ove godine, u regionu i na širem međunarodnom planu, prepoznati kao pouzdan partner, što je sveukupno doprinelo izgradnji poverenja, bezbednosti i stabilnosti.

Ocenjujući posetu Srbiji vrlo značajnom, dr Daria Daniels Škodnik, dekan Odbrambenog koledža NATO, prva žena na toj visokoj funkciji od osnivanja koledža 1951. godine, istakla je da je poseta vrlo značajna za polaznike te visoke vojne škole, jer je prilika da steknu bolji uvid, informišu se i sagledaju sistem odbrane Srbije u celini. Ona je, takođe, izrazila nadu, s obzirom na to da je reč o prvoj poseti te vrste, da će saradnja biti nastavljena i ubuduće.