Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
24.10.2013.

Vežba"Jesen 2013"



Pokazna vežba „Jesen 2013“ četvrte klase slušalaca za rezervne oficire sanitetske i veterinarske službe na dobrovoljnom služenju vojnog roka uspešno je završena danas na Vojnomedicinskoj akademiji.

Tema vežbe bilo je zbrinjavanje ugroženih u uslovima vanredne situacije, zemljotresa. Za slušaoce, osim provere već stečenih znanja, cilj je i sticanje novih, uz ovladavanje veštinama i iskustvima u rukovođenju i komandovanju sanitetskim taktičkim i združeno-taktičkim jedinicama i organizaciji rada na sanitetskim etapama i pružanju medicinske pomoći.

Obraćajući se  gostima i austrijskim lekarima, koji su na VMA upravo završili kurs „Ratne hirurgije“ i vojnoj delegaciji Angole, načelnik Uprave za vojno zdravstvo, brigadni general prof. dr Zoran Popović rekao je da njihovo prisustvo ohrabruje i daje podstrek da aktivnosti na usavršavanju i obuci, koje su cilj i ove vežbe na renomiranoj vojnomedicinskoj ustanovi, budu nastavljene.

– Moj utisak je da Trening centar sanitetske službe VMA, koji je organizator ove vežbe, svake godine postiže sve bolje rezultate i tako sebe preporučuje da bude deklarisan kao regionalni centar. Glavne preduslove ispunjava. Poseduje visoko kvalifikovani obrazovni kadar, raspolaže odgovarajućom opremom, a medicinsko osoblje VMA ima respektabilno kliničko iskustvo u zbrinjavanju povređenih i obolelih – istakao je general Popović i podvukao da je obuka lica za angažovanje u mirovnim misijama, zadatak koji obavlja Trening centar, od posebne važnosti za strateški cilj politike odbrane i da je do sada više od 130 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije obučeno za učešće u misiji UN u Kongu, i Evropske Unije u Somaliji.

Načelnik Vojnomedicinske akademije, brigadni general prof. dr Marijan Novaković rekao je da su pomoć i brzo reagovanje u vanrednim situacijama obaveza svih nas, i to ne samo prema našim građanima, već i prema komšijama i prijateljima.

– Prirodne nepogode ne biraju koga će da pogode i dolaze nenajavljeno, ali zato smo mi tu da budemo spremni ukoliko je ta pomoć neophodna - istakao je načelnik Vojnomedicinske akademije i učesnicima vežbe poručio da ne sumnja da su aktivnost dobro pripremili, te da su stekli nova znanja i iskustva u rukovođenju i komandovanju sanitetskim i združeno taktičkim jedinicama u slučaju zbrinjavanja ugroženih i stradalih lica u uslovima vanrednih situacija.

Pokazna vežba „Jesen 2013“ nastavljena je u Centru za kontrolu trovanja VMA, gde je prikazana situacija izlivanja gasa i toksičnih materija iz hemijskog postrojenja i saniranje posledica uz zbrinjavanje zatrovanih. Na jednoj od radnih tačaka, u kasarni Banjica, predstavljen je rad mešovitih preventivno – medicinskih i psihološko-psihijatrijsko- medicinskih ekipa na području zahvaćanim zemljotresom. Prezentovane su i aktivnosti hirurških mobilnih timova na zbrinjavanju povređenih, kao i sanitetska prihvatnica i evakuacija vazdušnim putem.