Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
22.10.2013.

Seminar o implementaciji zajedničke bezbednosne i odbrambene politike



Četvorodnevni Seminar o implementaciji zajedničke bezbednosne i odbrambene politike zemalja Jugoistočne Evrope, koji će trajati do 24. oktobra, počeo je danas u Beogradu. Seminar se odvija u organizaciji Evropskog koledža za odbranu i bezbednost, austrijskog Ministarstva odbrane i sporta, Ministarstva inostranih i evropskih poslova Hrvatske i Ministarstva odbrane Republike Srbije i predstavlja završni čin aktivnosti koju već četiri godine realizuje Institut za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane, inače domaćin seminara.

Na otvaranju skupa predstavnicima Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske i Finske, koji učestvuju na seminaru, obratili su se pomoćnik ministra odbrane Republike Srbije za politiku odbrane Miroslav Jovanović, general Rajnhard Triščak iz Ministarstva odbrane i sporta Austrije i savetnik u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu Mario Zadro.

- Saradnja država regiona i njihovo uključivanje u međunarodne organizacije, kao i učestvovanje u bezbednosnim inicijativama doprinosi stabilizaciji regiona, Evrope i sveta. Regionalni pristup, kroz zajedničke aktivnosti, kao i uključivanje država regiona u integrativne procese, smanjuje pretnje društvenim vrednostima, doprinosi razvoju demokratije i ukupnom jačanju država regiona. Otuda možemo zaključiti da je integracija Zapadnog Balkana u mrežu globalne bezbednosti u interesu svih pojedinačnih država regiona i međunarodne zajdnice, istakao je pomoćnik ministra odbrane Miroslav Jovanović, naglašavajući da se polazište nacionalne bezbednosti Republike Srbije nalazi u evropskoj spoljnopolitičkoj orijentaciji i unapređenju saradnje s najuticajnijim subjektima međunarodne zajednice i državama u regionu.

- Na toj osnovi utvrđena bezbednosna politika Srbije čini je značajnim činiocem regionalne bezbednosti i pouzdanim partnerom u međunarodnim odnosima. U tom kontekstu, Vojska Srbije razvija sposobnosti za aktivan doprinos izgradnji bezbednosnog okruženja, partnerstva i učešća u multinacionalnim operacijama s mandatom UN, kao i za podršku civilnim vlastima u suprotstavljanju pretnjama bezbednosti. Od fundamentalne važnosti za Srbiju je da izgradi i obuči efektivne i brzo upotrebive oružane snage, brze i lake za manevrisanje, sposobne da izvrše zadatke u punom spektru operacija, opremljene tehnološki modernom opremom i podržane integrisanom logistikom, interoperabilne sa savezničkim snagama i sposobne da sarađuju s civilnim vlastima i nevladinim organizacijama, naglasio je Jovanović.

Tokom naredna dva dana u okviru seminara odvijaće se kursevi i praktične radionice u kontekstu zajedničke bezbednosti i odbrambene politike Evropske unije i zemalja Jugoistočne Evrope.