Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstVideogalerija
12.09.2013.

Načelnik Generalštaba razgovarao sa komandantom Nacionalne garde Ohaja



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković razgovarao je danas u Beogradu sa komandantom Nacionalne garde Ohaja general-majorom Debrom Ašenherst.

General Diković i gošća iz SAD razmenili su mišljenja o dosadašnjoj saradnji Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja i pravcima i oblastima od značaja za buduću saradnju. Na sastanku je bilo reči i o planu razvoja baze „Jug“ i o zajedničkom učešću na vežbi~ „Active Guardian 13“~ u Mađarskoj.

U toku boravka u Republici Srbiji, general Ašenherst obići će zajedničke aktivnosti pripadnika Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja u Generalštabu Vojske Srbije i Kopnenoj vojsci i prisustvovati promociji najmlađih oficira Vojske Srbije. Ona će posetiti i bazu „Jug“, gde će prisustvovati primopredaji integralnog sistema za simulaciju pogodaka „MILES“, koji Vojska Srbije dobija zahvaljujući sredstvima američkog programa Globalna inicijativa za mirovne operacije.

General-majora Debru Ašenherst primio je danas i ministar odbrane Nebojša Rodić.

Zvanična poseta komandanta Nacionalne garde Ohaja deo je grupe aktivnosti~ „CAPSTONE“,~ koja se, u okviru Programa državnog partnerstva Srbije i Ohaja, sprovodi svake godine od 2007. Ove godine, ekspertska grupa iz Ohaja boravi u bazi „Jug“, a pripadnici Nacionalne garde Ohaja posetili su i Centar za obuku putem simulacija Vojske Srbije. Takođe, vode se ekspertski razgovori o sajber odbrani i bezbednosti i razvija saradnja u oblasti pomoći civilnim vlastima u vanrednim situacijama. Uspostavlja se i saradnja u oblasti verske službe, a u poseti Vojsci Srbije je i glavni sveštenik Nacionalne garde Ohaja.

Saradnja Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja je izuzetno kvalitetna i dinamična. Odlični međusobni odnosi i poverenje uspostavljeni su zajedničkim angažovanjem na obuci i vežbama, putem projekta „Humanitarna asistencija“ i razmenom iskustava u mnogim oblastima.