Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstVideogalerija
30.07.2013.

Obeležen Dan vojne sanitetske službe



U amfiteatru Vojnomedicinske akademije danas je održana svečanost povodom Dana vojne sanitetske službe, negujući sećanje na dan kada je otvorena prva vojna ambulanta u Srbiji.

Čestitajući praznik, državni sekretar Ministarstva odbrane Zoran Đorđević istakao je da to ministarstvo prepoznaje vojno zdravstvo kao važnog činioca u jačanju odbrambene sposobnosti zemlje i resurs koji može doprineti njenoj afirmaciji i na međunarodnom planu.

- Vojni lekari i medicinsko osoblje oduvek su delili sudbinu svog naroda negujući dugu i bogatu tradiciju vojnog zdravstva. Biti vojni lekar ima posebnu težinu. To podrazumeva ne samo znanje medicine, već i dodatnu hrabrost, požrtvovanost i posvećenost poslu, a pre svega, posvećenost svojim pacijentima koji se više ne dele na vojne i civilne. To znaju svi naši građani koji se leče u našim vojnozdravstvenim centrima – istakao je državni sekretar Đorđević posebno ističući ulogu naših medicinskih radnika u mirovnim operacijama širom sveta.

Prema njegovim rečima, da će takva tradicija biti nastavljena, potvrđuju i generacije kadeta Medicinskog fakulteta VMA, na kome je ove godine upisana peta generacija.

- Prva klasa budućih vojnih lekara biće promovisana 2015. godine, što će biti od velike važnosti za ceo zdravstveni sistem naše zemlje – poručio je Đorđević dodajući da je još jedna potvrda uspeha vojnog zdravstva, uprkos finansijskim nedaćama, i to što nema strane delegacije koja nije izrazila želju da poseti VMA.

Govoreći o značaju današnjeg praznika, načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general profesor dr Zoran Popović podsetio je da je od osnivanja 1839. godine, do danas, srpski sanitet prešao trnovit put, najtežih iskušenja u svojoj misiji podrške srpskoj vojsci i narodu.

- Današnji sanitet, odnosno, vojno zdravstvo, u svom domenu aktivnosti predstavlja izuzetan resurs u oružanim snagama republike Srbije i zdravstvenog sistema zemlje u celini – naglasio je general Popović ukazujući na osnovne zadatke vojnog zdravstva, koji je danas uređen sistem, prepoznatljiv u državnim, regionalnim, pa i svetskim okvirima.

Povodom praznika, kao i prethodnih godina, Uprava za vojno zdravstvo, dodelila je priznanje za autorski poduhvat godine u oblasti medicinskih nauka i to dr Dragani Vučević i akademiku Miodragu Čoliću za monografsku publikaciju „Regulatorni T linfociti – razvoj funkcije i klinički značaj“ i profesoru dr Beli Balintu i profesorki dr Mileni Pavlović za monografiju „Matične ćelije i tkivni inžinjering“.

Obeležavanje Dana vojne sanitetske službe vezuje se za 30. jul 1839. godine kada je na osnovu Ustava Kneževine Srbije i Uredbe o ustrojenju garnizone vojske, postavljen prvi štabni doktor u Glavnom vojnom štabu dr Emerih Lindenmajer.

Vojna zdravstvena služba je danas savremeno i funkcionalno organizovana na primarnom (sanitetska odeljenja u jedinicama Vojske Srbije), sekundarnom (Vojna bolnica Niš, Centar vojnomedicinskih ustanova Beograd i Vojnomedicinski centar u Novom Sadu) i na tercijarnom nivou (VMA).