Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
27.07.2013.

Ministar Vučić u poseti Specijalnoj brigadi



Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić, povodom godišnjice rada Vlade, posetio je danas sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem i komandantom Kopnene Vojske general-potpukovnikom Aleksandrom Živkovićem, Specijalnu brigadu Vojske Srbije, smeštenu u pančevačkoj kasarni „Rastko Nemanjić“.

Govoreći o rezultatima koji su u protekloj godini ostvareni u Ministarstvu odbrane i Vladi RS, Vučić je izrazio zadovoljstvo time što je doprineo da Vojska Srbije postane najuglednija institucija naše države, te da građani Srbije u moru loših vesti nedvosmisleno mogu da se ponose Vojskom i Specijalnom brigadom.

- Izabrali smo najlepše i najbolje mesto za obeležavanje godišnjice rada Vlade. Ovde, u kasarni Rastko Nemanjić, imali smo priliku da vidimo najbolju srpsku jedinicu u svakom pogledu, kada je reč o motivisanosti i obučenosti. Kao član Vlade ponosan sam na Vojsku Srbije i Specijalnu brigadu koja je nešto najbolje što Srbija ima, ali i nešto čime možemo  da se pohvalimo u regionu – istakao je ministar Vučić naglasivši da su pripadnici Specijalne brigade ljudi koji rade za skromne plate, ali su uvek spremni da brane otadžbinu.

- U prilog tome svedoči i više od 50 stranih delegacija koje su boravile u Specijalnoj brigadi, a kojima su prikazani stepen obučenosti, znanje i sve ono što umeju da rade pripadnici te jedinice – rekao je Vučić, naglasivši da je ona osnovni preventivni mehanizam koji garantuje bezbednost naše zemlje i dece.

Među prioritetima u budućem radu Vlade i Ministarstva Vučić vidi poboljšanje materijalnog statusa pripadnika VS i dalje opremanje jedinica, među kojima je na prvom mestu Vazduhoplovstvo i PVO i nabavka novih aviona.

- U Vojsci i Ministarstvu nismo imali nikakvih skandala, obavljeni su svi, pa i najteži zadaci predviđeni planom, a nedavno održana vežba „Resava“, najsloženija u poslednjih nekoliko godina, najbolji je pokazatelj obučenosti i opremljenosti naše Vojske. Samo tokom ove godine uštedeli smo 20 odsto energenata, a uspostavljanje sistema interne kontrole i upravljanja finansijama jedna je od najsvetlijih tačaka našeg rada u ovoj godini – rekao je ministar Vučić u obraćanju novinarima, napomenuvši da su pripadnici Vojske i danas angažovani na gašenju požara na planini Tara.

Odgovarajući na pitanja novinara o nabavci novih višenamenskih borbenih aviona ministar Vučić rekao je da je to za našu Vojsku i zemlju od izuzetne važnosti.

- Neću da kažem da nismo u stanju da obavimo u vazduhu policijski posao, ali mi decenijama nismo mogli da ulažemo u opremanje ViPVO. Taj posao moramo da uradimo i na dobrom smo putu da ga okončamo. razgovori su intenzivirani, i jedna naša stručna delegacija predvođena ljudima iz ViPVO razgovara u Ruskoj Federaciji.

Govoreći o eventualnom povećanju broja vojnika u Vojsci ministar je naglasio da je Vojska Srbije opremljena i obučena da zaštiti teritoriju Republike.

- Znamo i brojne stanje i stepen obučenosti svih vojski u regionu, i mogu da kažem da ne zaostajemo u tom pogledu. Naprotiv, u potpunosti smo osposobljeni da sačuvamo našu teritoriju od svakog mogućeg agresora. Vojska Srbije dovoljno je jaka, obučena i osposobljena da zaštiti svoju državnu teritoriju.

Posle brifinga sa Komandom Specijalne brigade koju je predvodio komandant te jedinice brigadni general Ilija Todorov, organizovan je prikaz opreme i borbenih sredstava, kao i obučenosti i osposobljenosti njenih pripadnika.