Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
28.02.2012.

Svečanost povodom postavljenja i unapređenja oficira



Ministar odbrane Dragan Šutanovac uručio je u Domu Garde na Topčideru novopostavljenim i unapređenim oficirima ukaze predsednika Srbije koje je doneo 12. decembra 2011.godine i 15. februara ove godine povodom Dana državnosti Republike Srbije.

Svečanosti su prisustvovali i članovi kolegijuma ministra odbrane, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Milan Bjelica, kao i predstavnici organizacionih celina Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Čestitajući oficirima ministar Šutanovac je poželeo da im život ne bude mnogo lakši u profesionalnom smislu, ali da im bude mnogo uspešniji u odnosu na vreme koje je za nama.

- Drago mi je da smo na ovaj način upriličili ceremoniju, jer ovo pokazuje da postoji jedna simbioza civilnih i vojnih vlasti u okviru kako Vlade tako i Ministarstva odbrane, rekao je ministar Šutanovac i istakao da mu je drago što se na ovaj način proslavlja njihov uspeh, koji smatra zajedničkim. On je naglasio da je u procesu kandidovanja i predlaganja predsedniku za pozicije sa ukazom nije postojala ni jedna dilema.

- Načelnik Generalštaba je radio sa mnom i došli smo do zajedničkih zaključaka i to je rezultat iskustva koje sada kao ministar imam, ali svakako uz iskustva koja ima general Diković koji je dugi niz godina u vojsci – objasnio je ministar.

- Vojska je zadovoljila sve neophodne kriterijume da bi se naša zemlja kretala u pravcu daljih integracija. U nekim situacijama smo čak išli ispred vremena, rekao je Šutanovac i posebno naglasio učešće pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u mirovnoj misiji pod okriljem Evropske unije.

- To je iznenadilo ostale kolege iz same unije, a upravo to je bio podstrek za naše kolege, ministre odbrane, da podrže evropski put Srbije i da podrže dalje integracije, objasnio je ministar.
On je dodao da se u javnosti, ali u samom sistemu, promenio sistem vrednosti i da konačno imamo modernu vojsku i moderne oficire, starešine koje rezumeju svoje mesto u sistemu, ali i mesto Srbije u svetu i Evropi.

- Imajte na umu da, nažalost, nisu svi dobronamerni i da postoje oni kojima je što je veći problem u Srbiji, njima je bolje u tom problemu. Oni mogu biti radikalni i sa jedne liberalne strane i sa druge strane, koja je ekstremna, ali svi imaju za cilj da pokažu da sistem ne funkcioniše na kvalitetan način i da ga destabilizuju, ne bi li oni bili ti koji će pomoći da se problemi reše, rekao je Šutanovac.

On je posebno napomenuo da sada kada postoje napadi na generala Dikovića i svi stanu u njegovu odbranu, kao simbola vojnika i jednog od njih, a u isto vreme su ispunjena očekivanja vezana za evropske integracije, postoje veći kapaciteti da se odbranimo od te vrste napada koji će imati epilog na sudu.

- Zato je jako važno da danas kada govorimo o evropskom putu budemo svesni činjenice da smo do prošle godine bili optuživani da krijemo haške optuženike, a danas to više niko ne pominje. Ne pominje se ni trud ni energija koji su uloženi da bi taj posao bio okončan, rekao je ministar napominjući da je, ipak, dobro što se više ne govori o vojsci u negativnom smislu, jer to doprinosi daljem poboljšanju njenog ugleda, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Govoreći o reformskom procesu u sistemu odbrane naše zemlje, ministar Šutanovac je istakao da taj proces priveden kraju, jer je najveći deo strateških poslova koji su bili definisani pre skoro deceniju dovedeni do maksimuma, a sada je na redu “fino podešavanje” sistema i reforma na taktičkom nivou.

- I dalje smo, međutim, u periodu kada je važno reformisati sisteme vrednosti mladih oficira, ali i vas kao najstarijih među njima, u cilju prihvatanja savremenih normi. I to će biti vaš posao u budućnosti, da utičete na svest i savest svih onih koji rade u sistemu odbrane, jer možemo svi da naginjemo ka boljitku, a samo jedan može to da naruši i napravi problem– istakao je ministar Šutanovac.

U nastavku obraćanja, ministar Šutanovac je iskoristio priliku da čestita oficirima naše vojske i na efikasnom odgovoru na nedavne vremenske neprilike koje su paralisale celu zemlju.

- To i jeste naša zakonska obaveza, s jedne strane, ali smo pokazali i da imamo kapacitete i ljude koji su požrtvovani. Položili smo veliki ispit za koji su mnogi sumnjali i priželjkivali da ćemo posustati – poručio je ministar odbrane dodajući da će biti još mnogo ispita koji će pred njih biti stavljeni i da će svaki morati da polože, ne zbog civilne vlasti već zbog sebe.

Prema rečima ministra Šutanovca, godina pred nama, neće biti ništa lakša od one za nama, a takođe će biti opterećena budžetskim smanjenjem, ali ako se adekvatno bude štedelo, funkcionisanje tog sistema biće jako dobro, čak i bolje nego u nekim prošlim vremenima.