Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
15.02.2012.

Obeležen Dan državnosti



U Domu Narodne skupštine danas je održana centralna svečanost povodom Dana državnosti Republike Srbije, u znak sećanja na događaje iz 1804. i 1835. godine, koji simbolizuju početak stvaranja moderne Srbije. Tom prilikom predsednik Republike Srbije Boris Tadić odlikovao je zaslužne pojedince i institucije, među kojima su i pripadnici Vojske Srbije. Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba general-potpukovnik Ljubiša Diković.

U okviru proslave najznačajnijeg državog praznika, predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović otvorila je u skupštinskom holu izložbu "Ustavi Kneževine i Kraljevine Srbije" i tom prilikom istakla da je "naša prošlost obavezujuća za našu budućnost".

Predsednik Tadić je, povodom Dana državnosti, odlikovao 17 zaslužnih pojedinaca i institucija, među kojima tenisera Novaka Đokovića, pozorišnog reditelja Dejana Mijača, teatrologa Jovana Ćirilova, Akcioni tim za lociranje i hapšenje haških begunaca, Srpsko lekarsko društvo, Istraživačku stanicu Petnica, dr Miodraga Stojkovića, kao i pojedine pripadnike Vojske Srbije, Žandarmerije i Sektora za vanredne situacije MUP-a.

U ime odlikovanih zahvalili su Jovan Đirilov i Novak Đoković. Ćirilov je istakao da je država pokazala da prepoznaje vrednosti i izrazio nadu da će odlikovanja biti podsticaj da se nastavi dalje u borbi za prave vrednosti.

Novak Đoković je rekao da je ponosan što je visoko državno odličje primio u zdanju ispred kojeg je sa sugrađanima proslavio trenutak kada je postao prvi teniser sveta.

- Ja jesam sanjao da podignem pehar na Vimbldonu, ali nisam mogao ni da pomislim da će me moja zemlja odlikovati ovako velikim priznanjem. Sada me je moj narod zadužio još više i ne preostaje mi ništa drugo nego da nastavim da našu divnu zemlju i dalje predstavljam na najlepši mogući način - rekao je Đoković.

Predsednik Boris Tadić čestitao je dobitnicima odlikovanja i istakao da se današnji dan slavi kao dan ustavnosti i slobodarskih tradicija i da označava stoletni hod ka osvajanju ličnih prava i sloboda u Srbiji.

- Danas želim da zahvalim svim odlikovanim, ali i svim našim umetnicima, naučnicima, sportistima i drugima koji u ovom teškim vremenima ekonomskih nevolja stavljaju ime Srbije u vrh svetskih događaja na najpozitivniji način, kao što su to nekada činili Tesla, Milanković, Pupin i drugi - rekao je predsednik Tadić na današnjoj svečanosti u Domu Narodne skupštine.

Ranije danas predsednik Vlade Mirko Cvetković je na Oplencu u Topoli položio lovorov venac i uz visoke državne i vojne počasti odao poštu voždu Karađorđu, vođi Prvog srpskog ustanka. Cvetković je u crkvi Svetog Đorđa, na Karađorđevom grobu, u ime vlade položio venac na kojem piše: "Slavom ovenčanim precima Vlada Republike Srbije".

U Marićevića jaruzi kod Orašca, takođe je obeležen Dan državnosti i 208. godišnjica Prvog srpskog ustanka. Sa mesta odakle je vožd Karđorđe poveo ustanike na oslobođenje od osmanlijske vlasti, ministar kulture Predrag Marković poručio je da su dostojanstvo i samopoštovanje ono što mi danas slavimo.

Dan državnosti Srbije - 15. februar, ustanovljen je kao nacionalni praznik 2001. godine u sećanje na dva važna događaja iz srpske istorije - početak Prvog srpskog ustaka protiv Otomanskog carstva 1804. godine i donošenje Sretenjskog ustava 1835. godine.