Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
28.09.2022.

Ministar Stefanović: Jedinice naše Kopnene vojske uvežbane i opremljene najsavremenijim sredstvima



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović obišao je danas jedinice Kopnene vojske u kasarni “Mija Stanimirović” u Nišu. Ministar Stefanović je, tom prilikom, poručio da su naši vojnici, podoficiri, oficiri osposobljeni i pripremljeni za izvršenje svakog zadatka u cilju odbrane naše zemlje, ali i opremljeni najsavremenijim sredstvima od "Nora B-52", BOV KIV-a do tenkova T-72MS i oklopnih vozila BRDM 2MS.

- Drago mi je da ovde u Nišu u našoj Kopnenoj vojsci mogu da vidim koliko su osposobljeni i pripremljeni naši vojnici, podoficiri, oficiri za izvršenje svakog zadatka u cilju odbrane naše zemlje i koliko umeju da koriste sva sredstva koja je naša država nabavila za našu vojsku. Oni su ovladali svim sistemima i podsistemima koje imaju na savremenim oruđima i oružjima i mogli ste da vidite i kada se radi o „Nori“, BOV KIV-u, tenku T-72MS ili BRDM 2MS ili bilo kom drugom sredstvu, kao i o podsistemima koji se nalaze u ovim vozilima i oruđima, koliko su ovi ljudi uvežbani i spremni i koliko smo ubrzali rad naših posada – rekao je ministar Stefanović.

Rezultat toga, rekao je ministar odbrane je efikasnije izvršenje dodeljenih zadataka.

- Danas, sve ono što smo nekada mogli za, da kažem, desetine minuta možemo da uradimo u minutima i desetostruko ubrzamo pripremu za njihov izlazak, a to znači i efikasnije izvršenje tih zadataka. Hoću da pohvalim sve ljude u Kopnenoj vojsci, od komandanta generala Simovića do naravno svakog od izvršilaca i poslužilaca ovih oruđa, i da se zahvalim i starešinama koji rade ovde i koji zaista čine sve da naši vojnici budu i spremni i sposobni i da svojim primerom pokažu našim vojnicima kako se voli naša zemlja. Još jednom hvala svima na ogromnom radu i mi ćemo se truditi naravno da i kroz povećanja plata, ali i kroz nabavke novog naoružanja da pokažemo koliko cenimo njihov rad – rekao je ministar Stefanović.

Tokom današnje posete komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović upoznao je ministra Stefanovića o stanju u jedinicama Kopnene vojske, a ministar odbrane obišao je deo novouvedenih sredstava u jedinice Kopnene vojske među kojima su i samohodna top-haubicu 155 mm Nora-B52, BOV KIV, univerzalna pokretna artiljerijska računačka stanica UPARS, tenk T-72MS i oklopni izviđački automobil BRDM 2MS.

Ministar Stefanović, tokom posete niškoj kasarni razgovarao je i sa pripadnicima Kopnene vojske koji su mu preneli iskustva u radu sa novim sredstvima kojima su jedinice opremljene.

Obilasku su prisustvovali i načelnik Kabineta ministra odbrane pukovnik Stevan Kotarlić i komandant Mešovite artiljerijske brigade pukovnik Dejan Novaković.