Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.09.2015.

Otkrivanje spomen-obeležja Stanislavu Biničkom u Domu Vojske




U holu Doma Vojske Srbije danas je otkriven bronzani bareljef sa likom slavnog kompozitora Stanislava Biničkog.

Spomen-obeležje, autora Ljubiše Mančića, u prisustvu zvanica iz kulturnog i javnog života, pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, otkrili su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić i načelnik Uprave za odnose sa javnošću, kapetan bojnog broda Petar Bošković.

Medija centar „Odbrana“, u saradnji sa Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ na taj način odao je počast kompozitoru čuvenog marša „Na Drinu“ tačno jedan vek nakon što je komponovao melodiju kojom su ovekovečeni pobednički podvizi srpske vojske u Cerskoj bici.

Govoreći o velikanu srpske kulture, kompozitoru, dirigentu i pedagogu Stanislavu Biničkom, kapetan bojnog broda Petar Bošković je istakao da je njegovo muzičko delo biser srpske kulturne baštine, kojim se ponosimo „do danas i od danas, odavde do svetskog zdanja mira, među narodima – Ujedinjenih nacija“.

– Upravo zato mi je čast i zadovoljstvo što plejadi vrhunskih stvaralaca u Domu Vojske pridružujemo najvećeg predstavnika srpske klasične muzike. To zdanje, koje čuva uspomene na hrabre srpske ratnike, heroje i borce, baštini i sve najvrednije što je stvarano pod okriljem Vojske, rekao je načelnik Uprave za odnose s javnošću i zaključio da je Dom Vojske danas centar kulturnih zbivanja prestonice.

Zamenik direktora Medija centra „Odbrana“, potpukovnik Zoran Krupež, pozdravljajući prisutne u svojstvu domaćina, najavio je da će do kraja godine, na sličan način biti obeležena još tri, za srpski narod značajne godišnjice.

– Postavljanjem spomen-obeležja ovekovečićemo još tri velikana koja su suštinski povezana sa delatnostima naše kuće - Vladislava Petkovića Disa, Svetog igumana Pajsija i Đakona Avakuma, povodom dvestote godišnjice podizanja Drugog srpskog ustanka i njihovog stradanja i Koču Popovića, u povodu sedamdesete godišnjice završetka Drugog svetskog rata.

Zanimljiv umetnički program, priređen nakon otkrivanja bareljefa, u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije, u režiji Momira Dukića, pružio je priliku posetiocima da bolje upoznaju Stanislava Biničkog, naslute duh vremena u kome je živeo i čuju neke od njegovih, srpskom narodu zaveštanih, bisera. Tome je doprinelo svojevrsno (već zaboravljeno) „zajedničko slušanje“ radio drame „110 godina Muzike kraljeve garde u Srbiji“, čiji su koautori Predrag Stamenković i Vladimir Popović, snimljene prošle godine, u povodu obeležavanja 100 godišnjice Prvog svetskog rata, i 110 godina muzike Kraljeve garde.

U igranom delu prikaza nastupili su glumci Biljana Đurović, kao Miroslava, (alijas Frida) Binički, Branislav Platiša, kao Stanislav Binički, Lepomir Ivković - komandant garde i Siniša Ubović - doktor.

Drugi segment predstavljen publici bio je prikaz „Kad sveci marširaju na Drinu“, Predraga Stamenkovića, a prostor između oplemenio je solista Beogradske opere Dragoljub Bajić, koji je, uz klavirsku pratnju Nevene Živković, izveo ariju Redžepa, iz opere Stanislava Biničkog „Na uranku“.

Svojevrsni „krešendo“ programa priredili su Ansambl narodnih pesama i igara „Kolo“ i gudači Umetničkog ansambla MO Stanislav Binički, koji su se predstavili kompozicijama Kokonješte i Kraljevo kolo.

Reljef sa likom utemeljivača vojne muzike u Srba i kompozitora prve srpske opere „Na uranku“, krasiće hol bivšeg Ratničkog doma uz, već postavljena spomen-obeležja Nadežde Petrović, Đorđa Vajferta, generala Jovana Dragaševića i dr Arčibalda Rajsa.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA