Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.01.2015.

Sastanak stručnjaka o neiskorišćenoj vojnoj imovini



Sastanak stručnjaka o neiskorišćenoj vojnoj imoviniU Konferencijskoj sali Doma Vojske Srbije danas je održan Deseti sastanak Foruma stručnjaka za lokalni ekonomski razvoj o temi „Vojna imovina u funkciji društvenog i ekonomskog razvoja opština i gradova“.

Sastanku su prisustvovali državni sekretar Ministarstva odbrane Zoran Đorđević, predstavnici Ministarstva odbrane, državnih institucija, Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), ambasada, opština i gradova.

Prema rečima Zorana Đorđevića, tema sastanka veoma je važna za sistem odbrane i za Republiku Srbiju.

- Od početka primene projekta Master plana Ministarstva odbrane mnogo je objekata Sastanak stručnjaka o neiskorišćenoj vojnoj imovini„prešlo u ruke“ lokalne samouprave i privatnih kompanija. Deo dobijenih sredstava upotrebljen je za opremanje Vojske Srbije i stambeno zbrinjavanje pripadnika sistema odbrane. Nekada se Master plan tumačio pogrešno, kao mogućnost da se lako dođe do imovine, i to bez priliva finansijskih sredstava ka Ministarstvu odbrane. Od vas i nas se očekuje da pronađemo modalitet kako da predstavnici lokalnih samouprava kupe imovinu, i da od toga prihoduju svi – država, resorno ministarstvo i lokalna samouprava, rekao je Đorđević i dodao da je ovakav vid inicijative „oberučke prihvaćen“ jer Master plan može da bude samo osnova, a ostalo što proistekne iz toga može da bude dobar predlog svima.

Predsednik UO NALED-a Vladan Atanasijević rekao je da je od oko 450 atraktivnih i veoma vrednih objekata obuhvaćenih Master planom do sada otuđeno manje od petine, a ostali godinama nisu u funkciji i propadaju.

Sastanak stručnjaka o neiskorišćenoj vojnoj imovini- NALED je prepoznao značaj posebnog stavljanja u funkciju napuštenih javnih prostora. Želimo da podstaknemo lokalne samouprave da preispitaju stavove o mogućim upotrebama javnih prostora koji se više ne koriste, da ih inovativno transformišu i na taj način otvore novu razvojnu perspektivu za lokalnu zajednicu. Dosadašnja praksa pokazuje nekoliko uspešnih primera saradnje lokalnih vlasti i Vojske Srbije – u Subotici, Kragujevcu i Pirotu. Najveći deo neiskorišćene imovine obezbeđen je za izgradnju stambenog prostora, zato želimo da istaknemo da nikako ne bi trebalo zanemariti potencijal koji bi kreativne industrije donele neiskorišćenim objektima, istakao je Atanasijević.

Na sastanku su bile predstavljene i teme o mogućnostima komercijalizacije vojne imovine – procedure i modeli, kao i primeri najbolje prakse iz zemlje i sveta.

Vojne nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije za koje su nadležni organi Ministarstva odbrane i Vojske Srbije utvrdili da nisu neophodne za funkcionisanje Vojske, mogu se pribavljati u skladu s odredbama Zakona o javnoj svojini i Zaključcima Vlade Srbije kojima je usvojen i dopunjavan Master plan raspolaganja vojnim nepokretnostima.