Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.01.2015.

Otvorena izložba „Zločini Vermahta u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata“



U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije večeras je povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta otvorena izložba „Zločini Vermahta u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata“. Izložba je realizovana u organizaciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Medija centra „Odbrana“. Autor izložbe je Miroljub Filipović. Kroz tekst, fotografiju, predmete i film pokušao je da prikaže stravične zločine nemačke vojske nad civilnim stanovništvom u Pančevu, Jabuci, Beogradu, Šapcu, Kruševcu, Kraljevu i Kragujevcu.

Otvaranju izložbe prisustvovali su predstavnici Vlade, Vojske i Crkve, kao i ostali građani, a publici su se obratili direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica Karapandžin, Njegovo prvosveštenstvo episkop Slavonski Jovan, glavni rabin u Srbiji Isak Asijel, predstavnik Romskog nacionalnog saveta Ljuan Koka, Njegova ekselencija ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi, ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

„Moram da naglasim da svaki put kad stojim pred ovom govornicom postoji simbolika. U ovom zdanju je u periodu od 1941. do 1945. godine bila komanda Gestapoa za južni Balkan. Ovde su dovođeni ljudi, hapšeni, mučeni, ubijani. Naš narod ima izreku: Ko se osveti, taj se ne posveti. U tom smislu ja vidim simboliku. Jer mi u Medija centru „Odbrana“ činimo napore da žrtve koje su stradale u Drugom svetskom ratu pod svodom ovog zdanja ne budu zaboravljene“, tim rečima je pukovnik Stevica Karapandžin otvorio ceremoniju.

Njegovo prvosveštenstvo episkop Slavonski Jovan govorio je o jučerašnjem danu i njegovom dvostrukom značaju. U isto vreme to je veliki verski praznik koji slavi ime svetitelja Save, ali i Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta. Episkop Jovan istakao je pak 22. april, kao datum koji budi sećanje na genocid nad srpskim narodom.
„To je dan kada su poslednji zatočenici Jasenovca krenuli u svoj očajnički progon. To nije dan kada su poklani, već dan kada su ustali podignutog čela, ustali kao ljudi“, rekao je episkop.

Rabin Isak Asijel podsetio je prisutne na neka „zašto“ na koja možda nikada nećemo imati „zato“. Recimo zašto je Hitler bio toliko opsednut Jevrejima.
„Nemanje odgovora na ta pitanja gubljenje je tla pod nogama. Možda na njih nikada nećemo ni imati odgovor. Ali napustiti ta pitanja ravno je tome da nam se sve ponovo desi, jer stare ideologije se stalno bude i vraćaju“, zaključio je rabin Asijel.

Predstavnik Romskog nacionalnog saveta Ljuan Koka pohvalio je vladu zato što je organizovala izložbu, koja ljudima stavlja istoriju na uvid.
„Oprostiti je hrišćanski, a zaboraviti je jeres“, rekao je Ljuan Koka.

Potvrdio je to i Ambasador Izraela Josef Levi.
„Sedamdeset godina posle oslobođenja ne znam da li postoji baš otvorena rana, ali zasigurno postoji ožiljak, koji često krvari u našoj duši. Sedamdeset godina kasnije malo je ostalo onih koji su preživeli i koji su svedoci zločina. Zato je veoma važno to što je Ministarstvo odlučilo da ispriča o holokaustu, kako se on više nikada ne bi ponovio“, kazao je ambasador.

Publici se obratio i ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm. Nije imao lak zadatak večeras. Čak ni sedamdeset godina kasnije.
„Ova izložba pokazuje slike strahovitih zlodela koja su nemački vojnici počinili u Srbiji. Mene je, kao i svakog Nemca, sramota što je moj narod počinio takve zločine protiv čovečanstva. Ovim pozivom Vlada Republike Srbije pruža ruku pomirenja. Ovim pozivom Srbija pokazuje da je spremna da prašta“, zahvalio je ambasador Hajnc Vilhelm ministru Vulinu i organizatorima izložbe.

Na kraju večeri dirljiv govor održao je ministar Aleksandar Vulin. Govorio je o Aušvicu, o njegovima duhovima i žrtvama jednog neispričivog zla.
„To je slika koju ni najstrašnija priča nije mogla da opiše. Aušvic nije reč. Nije čak ni ime. Aušvic je osećaj da zlo postoji. Apsolutno i ničim izazvano zlo. Aušvic je teror. Čovečanstvo je ležalo u Aušvicu, kao žrtva nadajmo se neponovljive ideologije mržnje i zla. Čak i da je neko sumnjao da takva amplituda zločina moguća, morao je da zaćuti pred surovom slikom Aušvica“, rekao je ministar Vulin. Priča je strašna, ali i to ima svoju svrhu. Da se istorija ne bi ponovila. A upravo to i jeste smisao ove izložbe.

Stravu je nemoguće ulepšati, ali Hor „Nokturno“ svojim glasom svakako je tužnu ceremoniju učinio lakše podnošljivom. Najpre su otpevali himnu Srbije „Bože pravde“, a potom i pesme „Svjati Bože“ i „Tebe pojem“. Horski pevač Boris Postovnik govorio je odlomak iz propovedi nemačkog dvorskog sveštenika Fridriha Grizendorfa, deo koji se tiče srpskih zarobljenika.

Na kraju ceremonije otvaranja, počast je odata stradalim civilima u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata polaganjem cveta ili kamena u Maloj galeriji Doma vojske.

Izložba će trajati do 6. februara, posle čega će postavka gostovati u muzejima po celoj zemlji.

photoFOTOGALERIJA