Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.11.2014.

Međunarodni skup



U sali Vojnotehničkog instituta danas je održan Međunarodni naučno-stručni seminar o temi „Borba sa majskim poplavama na Balkanu 2014. godine – analiza iskustava i lekcije”. Skup su organizovali Ministarstvo odbrane, Srpsko-ruski humanitarni centar ~RSHC~ iz Niša i Fakultet bezbednosti Univerziteta odbrane u Beogradu. Radove su izlagali predstavnici Srbije, Rusije, Crne Gore, Slovačke i Holandije.

Učesnike je pozdravio portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije  major Jovan Krivokapić, a uvodno izlaganje imao je Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Marić je potsetio da je majskim poplavama bilo pogođeno 40 lokalnih samouprava – devet gradova i 31 opština – ili 1,6 miliona ljudi. Živote je izgubilo njih 60. Od poplava i klizišta potpuno je oštećeno 485 objekata, a 16.200 kuća je oštećeno. Ukupna materijalna šteta iznosi 1,5 milijarde evra.

Marić je potom govorio o svima koji su u zemlji i inostranstvu pomogli da se umanje posledice poplava i istakao da su se u akcijama spasavanja i pomoći stanovništvu posebno istakli pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Kodirektor Srpsko-ruskog humanitarnog centra Viktor Viktorović Safjanov izlagao je o reagovanju tog centra u poplavama na Balkanu, a potom su svoja iskustva u poplavama u svojim zemljama iznosili predstavnici iz Rusije, Slovačke, Crne Gore i Holandije.

Podatke o angažovanju pripadnika Vojske Srbije izneo je pukovnik Zvonimir Pešić, načelnik Odeljenja za civilno-vojnu saradnju Vojske Srbije. On je rekao da je tokom majskih poplava prosečno dnevno bio angažovan 921 pripadnik Vojske. Kakva su bila maksimalna dnevna naprezanja ljudi i tehnike, vidi se iz sledećih podataka – tokom deset dana evakuisano je 10.299 lica. Za evakuaciju je angažovano 10 helikoptera, tri amfibije, 41 čamac, 46 motornih vozila. Deset helikoptera je tom prilikom ostvarilo 539 letova. Evakuisano je 3.301 osoba, a preveženo 845. Prebačeno je 63.365 kilograma tereta i 51.855 litara vode na lokacije gde se to putem nije moglo dopremiti. To su samo neki od podataka.

Potom je major Jovan Krivokapić analizirao uloge medija i kriznog komuniciranja u slučaju majskih poplava. On je govorio o značaju pres centra, angažovanju mobilnih timova, koji su svakoga dana vodili sa sobom 5-8 novinarskih ekipa i istakao da su uspeli da odgovore na sve medijske zahteve. Osim toga, pravovremenim prikupljanjem i obradom informacija pozicionirani su sajtovi MO i VS i profili na društvenim mrežama kao kredibilni izvori podataka, koje su mediji preuzimali i citirali.

 Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Slobodan Nedeljković predstavio  je integrisani sistem uzbunjivanja 112 koji je u probnoj fazi  a predstavlja veliki potencijal  za unapređenje komunikacije u kriznim situacijama.

O ulozi civilne zaštite u poplavama na Balkanu govorio je profesor Fakulteta bezbednosti Vladimir Jakovljević, a o konceptu formiranja modularnih vojnih jedinica u ekstremnim vanrednim situacijama prof. dr Momčilo Milinović, sa Mašinskog fakulteta u Beogradu.



photoFOTOGALERIJA