Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
31.10.2013.

Susret ministra Rodića i ambasadora Slovačke



Ministar odbrane Nebojša Rodić i ambasador Slovačke Republike Jan Varšo razgovarali su danas o prioritetima saradnje u oblasti odbrane za sledeću godinu i saglasili se da uprkos restriktivnoj budžetskoj politici treba pružiti podsticaj aktivnostima od obostranog interesa.

Kao težišne oblasti saradnje dve zemlje prepoznati su obuka i zajedničko učešće u multinacionalnim operacijama, vojno obrazovanje i saradnja u oblasti vazduhoplovsta.

Istaknuti su učešće pripadnika Vojske Srbije na vežbi~ Capable Logistician 2013~ u Slovačkoj u junu ove godine, razmena kadeta tokom promocije novih oficira kao i podatak da je od 2007. godine 16 oficira VS završilo Kurs za štabne oficire na Akademiji oružanih snaga Slovačke.

Ambasador Varšo upoznat je sa opredeljenjem Ministarstva odbrane za dalji nastavak zajedničkog angažovanja i moguće povećanje kontigenta Vojske Srbije u misiji~ UNFICYP~ na Kipru. Istaknuta je zainteresovanost za slovačka iskustva kada je reč o bezbednosnim i odbrambenim aspektima priključenja Evropskoj uniji, kao i ona iz domena primenjenih tehnologija za uništavanje ubojnih sredstava.

Iskazana je zahvalnost za princijelan stav Slovačke po pitanju nepriznavanja Kosova i Metohije, kao i kontinuiranu podršku Srbiji u procesu evrointegracija. Tradicionalno prijateljski odnosi dve zemlje temelj su za dalji razvoj saradnje u oblasti odbrane, saglasni su Rodić u Varšo.


photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Пријем | FLV