Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.10.2013.

Ministar Rodić primio nemačkog ambasadora



Ministar odbrane Nebojša Rodić susreo se danas sa ambasadorom Savezne Republike Nemačke Hajncom Vilhelmom.

Zajednički je ocenjeno da je saradnja u oblasti odbrane na veoma visokom nivou, ali da postoje mogućnosti za njeno unapređenje. Težišne oblasti saradnje jesu u oblastima vojnog obrazovanja, vojne medicine i pripreme za upućivanje u multinacionalne operacije.

Iskazano je opredeljenje da se započne novo poglavlje u vojnoj saradnji dve zemlje kroz zajedničko angažovanje medicinskog osoblja i timova za obuku u okviru nemačkog kontigenta u operaciji Evropske unije u Maliju, u kojoj učestvuju pripadnici 22 zemlje članice EU. Misija u Maliju uspostavljena je početkom ove godine i nema mandat za učešće u borbenim operacijama.

Nemački ambasador upoznat je sa aktivnim učešćem Republike Srbije u regionalnim bezbednosnim inicijativama i prioritetima u saradnji sa Evropskom unijom.

Zaključeno je da susreti zvaničnika dve države doprinose uspostavljanju boljih međusobnih odnosa i predloženo je intenziviranje takvih sastanaka. Ministar Rodić uputio je poziv ministru odbrane i načelniku Generalštaba oružanih snaga SR Nemačke da posete Srbiju.

Naglašena je važnost potpisivanja Sporazuma o razmeni i zaštiti tajnih podataka čime će se definisati pravni osnov za još bližu saradnju.

Ministar Rodić je uputio poziv za školovanje pripadnika OS Nemačke u vojnoobrazovnim institucijama Srbije.

Ambasador Vilhelm naglasio je da je ambasada Nemačke spremna da učestvuje u aktivnostima u Republici Srbiji kojima će se sledeće godine obeležiti stogodišnjica početka Velikog rata.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Састанак | FLV