Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.10.2013.

Održan sastanak Konferencije nacionalnih direktora za naoružanje



U Briselu je danas, uz učešće predstavnika zemalja članica NATO, predstavnika Evropske unije, agencija i organizacija NATO i zemalja partnera, održan sastanak Konferencije nacionalnih direktora za naoružanje. U radu Konferencije u ime Republike Srbije učestvovao je državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević, u pratnji pripadnika Vojnog predstavništva.

Tokom sastanka učesnici su razmotrili aktuelne tehnološke trendove razvoja savremenih vojnih sposobnosti, koje je u svom uvodnom izlaganju detaljno predstavio predsedavajući Vojnog komiteta general Knud Bartels. Pored toga razmotrene su i mogućnosti unapređenja dalje saradnje u oblasti odbrambene industrije i predstavljena su iskustva pojedinih država u oblasti razvoja naoružanja i vojne opreme.

Na marginama Konferencije, državni sekretar Đorđević se susreo sa nacionalnim direktorom za naoružanje Republike Slovenije, kojom prilikom su razmotrena pitanja iz više oblasti, sa težištem na pitanjima odbrambenih tehnologija i pravcima dalje saradnje u oblasti namenske industrije.

Konferencija nacionalnih direktora je redovni godišnji sastanak nosilaca funkcija opremanja i izgradnje operativnih sposobnosti. Ovogodišnjem sastanku prisustvovala je i izvršna direktorka Evropske odbrambene agencije (EDA) Klod Frans Arno, čije izlaganje o usaglašenom razvoju sposobnosti NATO i EU i očekivanim rezultatima Evropskog saveta posvećenog pitanjima odbrane i bezbednosti u decembru ove godine je izazvalo posebnu pažnju učesnika.