Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.09.2013.

Konferencija za novinare povodom projekta o Milunki Savić



Na konferenciji za novinare, održanoj u Domu Vojske Srbije, predstavnici Ministarstva odbrane, RTS i Istorijskog muzeja Srbije predočili su događaje kojima će se u narednom periodu obeležiti 40 godina od smrti Milunke Savić i odati počast najodlikovanijoj ženi Velikog rata.

Najpre nas očekuje izložba fotografija i ordenja Milunke Savić, koja će biti otvorena od 25. septembra do 12. oktobra u Maloj galeriji Doma Vojske, zatim sledi premijera RTS-ovog dokumentarno-igranog filma, najvaljena za početak narednog meseca, sredinom oktobra biće prezentovan i sajt, svojevrsni digitalni muzej posvećen našoj heroini, a u međuvremenu je predviđen i prenos posmrtnih ostataka Milunke Savić s Novog groblja u Aleju velikana. Svi ti događaji, prema rečima pukovnika Aleksandra Bukvića, iz Uprave za odnose s javnošću Ministarstva odbrane, predstavljaju zakasneli pokušaj da srpskoj heroini vratimo mesto u istoriji koje joj, po zaslugama, pripada.

- Izložba “Milunka Savić – heroina Velikog rata“ obuhvata pretežno reprodukcije Milunkinih porodičnih, ličnih i ratnih fotografija, nastalih uglavnom u Tunisu, Solunu i Parizu od kojih mnoge do sada nikada nisu prezentovane. Svojim značajem na izložbi se posebno ističu, prvi put javno izložena, odlikovanja srpske heroine, koja se nalaze u posedu porodice. Pored toga, lik i herojska dela Milunke Savić posetiocima će ilustrovati i bogata arhivska građa – kopije dokumenata, rekonstrukcije zastave Drugog Gvozdenog puka u kome se Milunka borila i uniformi oficira i vojnika srpske vojske tog perioda, iz kolekcije Vojnog muzeja. Postavku će upotpuniti i do sada neizlagan portret Milunke Savić slikara Siniše Labusa, dar Društva srpskih domaćina Istorijskom muzeju Srbije. U sklopu izložbe posetioci će imati priliku da vide i inserte iz dokumentarno-igranog filma „Heroina Velikog rata“, rekao je pukovnik Bukvić.

O projektu Radio televizije Srbije govorila je autor filma Slađana Zarić koja je, najpre, naglasila da životni i ratni put Milunke Savić do sada nisu istraživali istoričari, već publicisti i novinari, što je „doprinelo da priča o njoj obiluje više mitovima, nego činjenicama“.

- Naše istraživanje bazirano je na dokumentima srpskih i francuskih arhiva. Korišćeni su citati Milunke Savić, objavljeni u novinskim člancima i publikacijama. U filmu učestvuju eminentni srpski i francuski istoričari kao i članovi porodice Milunke Savić. Dokumentarna forma obogaćena je rekonstrukcijama i dramatizacijom pojedinih događaja, ali i igranim scenama kojima su ilustrovani bitni trenuci Milunkinog vojevanja. U filmu su korišćene brojne, do sada neobjavljene, fotografije i jedini sačuvani video zapisi Milunke Savić, rekla je Slađana Zarić.

Dokumentarni film „Milunka Savić – heroina Velikog rata“, rediteljke Ivane Stivens, rađen je u produkciji Informativnog programa RTS-a uz podršku Ministarstva kulture. Realizaciju su pomogli Ministarstvo odbrane koje je pružilo tehničku podršku i Ministarstvo spoljnih poslova. U ulozi Milunke Savić je kadetkinja Vojne akademije Tanja Tačić. U igranom delu filma pojavljuju se glumci Aljoša Vučković i Branislav Trifunović.

Dokumentarni film o Milunki Savić biće premijerno prikazan početkom oktobra na Prvom programu Radio televizije Srbije. Predstavljajući doprinos i podršku Istorijskog muzeja Srbije Projektu o Milunki Savić i predstojećem obeležavanju 40 godina od smrti hrabre srpske ratnice, Lidija Bogdanović je istakla da je planirana zajednička izložba iz fondova svih muzeja u Srbiji, o čemu je „postignut dogovor“.

- Ostvaren je i kontakt sa francuskim „Muzejem velikog rata“, predviđeno je preseljenje posmrtnih ostataka velike heroine u Aleju velikana, odmah pored mesta gde je sahranjen njen veliki komandant Živojin Mišić, a planirano je još nekoliko događaja u čast Milunke Savić. Ovo što danas najavljujemo samo je uvod u realizaciju velikog projekta. Pridružili smo se Ministarstvu odbrane i Radio televiziji Srbije da bi smo omogućili najširoj javnosti da sazna istinu o našoj Jovanki Orleanki, rekla je Lidija Bogdanović.

Sredinom oktobra biće prezentovan i sajt o Milunki Savić, koji je izradio Feniks kreativni centar. Svojim bogatim i multidisciplinarnim sadržajem, prikazanim na nekoliko svetskih jezika, taj svojevrsni digitalni muzej Milunke Savić, ali i Velikog rata u kome smo imali svoju heroinu, na svoj način će otkloniti grehe koje je, zaboravom, prema Milunki Savić učinio njen narod.


videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Пуковник Александар Буквић | FLV
Лидија Богдановић | FLV
Слађана Зарић | FLV
Мирко Радаковић | FLV