Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.05.2013.

Medija centar"Odbrana", Vojni muzej i Rečna flotila u Noći muzeja



Medija centar „Odbrana” predstaviće se beogradskoj publici impresivnom kolekcijom umetničkih dela Đure Popovića – „Sto dela iz kolekcije Đure Popovića”. Reč je o izboru iz kolekcije poznatog novosadskog kolekcionara, koja broji oko 1.000 radova više od 300 umetnika srpske i jugoslovenske umetnost, nudeći zaista retku priliku da se pogledaju dela iz 19. i 20. veka, od kojih se mnoga prvi put prikazuju javnosti. U Atrijumu Doma Vojske biće izloženo nedavno restaurirano remek-delo Đure Jakšića „Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja” iz 1855. godine, iz pomenute kolekcije, koje se od nastanka nalazilo u Rumuniji.

Vojni muzej ovoga puta predstavlja razvoj vojne muzike u Srbiji od 19. veka, od osnivanja prve vojne bande – Knjažesko serbske bande kneza Miloš do danas. Prvi kapelnici Jozif Šlezinger i Dragutin Čižek uveli su evropske tokove u srpsku muziku baš kroz vojne orkestre. Oni su učili vojnike da čitaju note i postavili temelje razvoja muzike u vojsci i zemlji. I prvi simfonijski orkestar u Srbiji bio je Beogradski vojni orkestar, kojim je rukovodio Stanislav Binički. On je s orkestrom informisao beogradsku publiku o svetskim delima simfonijske literature, a utro je i put formiranju Beogradske opere i Beogradske filharmonije.

Po prvi put ove godine u Noći muzeja učestvovaće i Rečna flotila, koja će prikazati svoju Spomen-sobu u kasarni „Aleksandar Berić“ u Novom Sadu. Posebna zanimljivost za posetioce biće mogućnost fotografisanja u silueti mornara (sa otvorom za lice), uz jedra i kormilo, tako da svako ko poželi može biti „Panonski mornar“.

U saradnji sa Muzejom Vojvodine, na brodu „Šabac“ Rečne flotile, koji će se nalaziti na Keju žrtava racije, organizovana je zajednička izložba pod naslovom „Transokeanska putovanja Eugena Malinarića“.