Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.10.2012.

Državni sekretar Nikolić primio direktora RACVIAC-a



Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Nikolić primio je u prvu zvaničnu posetu nakon preuzimanja funkcije direktora Centra za bezbednosnu saradnju RACVIAC (Regional Arms Control Verification and Implementation Assistance Centre) ambasadora Branimira Mandića.

Tokom razgovora istaknuta je snažna podrška Ministarstva odbrane Centru za bezbednosnu saradnju RACVIAC, kao i namere za intenziviranje saradnje u narednom periodu.

Ministarstvo odbrane Republike Srbije, od potpisivanja Sporazuma o RACVIAC, učestvuje u svim aktivnostima Centra za bezbednosnu saradnju RACVIAC i ispunjava sve obaveze u skladu sa Sporazumom. Saradnja sa Centrom za bezbednosnu saradnju RACVIAC doprinosi razvoju i jačanju regionalnih bezbednosnih kapaciteta, kao i izgradnji poverenja u regionu Jugoistočne Evrope u oblasti bezbednosti i odbrane. U narednom periodu namera je da se aktivno učešće u radu RACVIAC značajno unapredi upućivanjem stalnog predstavnika Ministarstva odbrane Republike Srbija na poziciju program menadžera RACVIAC, kao i preuzimanjem predsedavanja Multinacionalnom savetodavnom grupom – MAG (Multinational Advisory Group).

Ambasador Mandić naglasio je da Republika Srbija kao članica RACVIAC, ima ključnu ulogu u funkcionisanju i novom proširenju misije RACVIAC, sa ciljem da Centar postane međunarodna organizacija za dijalog i bezbednosnu saradnju u Jugoistočnoj Evropi. U svojstvu direktora RACVIAC i stalnog savetnika MAG naročito je naglasio da je potrebno uložiti maksimalne napore da se u narednom periodu postigne dogovor u vezi sa preuzimanjem predsedavanja MAG. Odgovornost za bezbednost u regionu upravo predstavlja stvar dogovora i u tom kontekstu ambasador Mandić izneo je očekivanja da će se u narednom periodu, u vezi sa preuzimanjem predsedavanja MAG, postići kompromis i pronaći najbolje moguće rešenje prihvatljivo za sve članice, pridružene članice i posmatrače u RACVIAC.