Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.10.2012.

Predavanje izraelskih profesora na Vojnoj akademiji



Izraelski profesori dr Martin van Kreveld, sa Univerziteta u Tel Avivu, i dr Šaul Šaj, iz BESA centra za strateške studije Univerziteta Bar Ilan, održali su danas predavanje na Vojnoj akademiji. Izlaganju profesora prisustvovao je i načelnik Vojne akademije general-major Mladen Vuruna.

Prema rečima profesora van Krevelda, sudeći po rangiranju različitih zemalja na Indeksu ljudskog razvoja UN-a, i Balkan i Bliski istok su krizne oblasti. U oba slučaja, uzroci takvog stanja stvari mogu se povezati s vekovima otomanske vladavine, raspadom Otomanskog carstva i uspostavljanjem novih granica koje nisu uzimale u obzir nacionalne, političke, ekonomske, društvene i kulturne faktore. U tom haosu izdvojila se država Izrael, te je profesor govorio o korenu njenog uspeha i sugerisao da li Srbija može nešto iz tog primera da nauči.

Profesor Šaj je naveo da smo na istorijskom raskršću i da je sve teže utvrditi budućnost Bliskog istoka, i da put kojim će ići taj deo sveta zavisi samo od razvoja budućih događaja.

Ranije danas, predavači su učestvovali na Konferenciji „Balkan i Bliski istok: da li su ogledalo jedno drugom“ u Parohijskom domu Hrama Svetog Save.