Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.04.2012.

Počeo sastanak ministara odbrane država učesnica SEECP



Sastanak ministara odbrane država učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (Southeast European Cooperation Process - SEECP), kojim Srbija predsedava ove godine, počeo je danas u Palati Srbija u Beogradu. Tema susreta je „Unapređenje stepena zajedničke saradnje u regionu za rešavanje pitanja viška naoružanja“.

Na sastanku učestvuju delegacije ministarstava odbrane Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Albanije, Rumunije, Bugarske, Turske i Grčke, kao i predstavnici UN, EU, NATO, OEBS, Regionalnog saveta za saradnju i Centra za bezbednosnu politiku - RACVIAC. Skup je otvorio ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Poželevši dobrodošlicu učesnicima skupa, ministar je istakao da je ovo prvi skup koji Srbija organizuje posle dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU.

- Korak napred otvorio je novo poglavlje i nove perspektive odnosa Srbije i Evropske unije. Naši predstavnici učestvuju u radu Vojnog komiteta, a Srbija je aktivno počela da se angažuje u aktivnostima zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, rekao je ministar Šutanovac.

On je naglasio da Srbija prvi put u istoriji učestvuje u operacijama za upravljanje krizama EU dodajući da su evropske integracije strateški prioritet naše zemlje, a regionalna saradnja, kao njen preduslov, jedan od stubova naše spoljne politike.

Ministar je pozdravio prisustvo predstavnika međunarodnih i regionalnih organizacija.

- Vaša podrška u naporima država regiona da sprovedu potrebne reforme i uspostave moderne evropske i međunarodne standarde u svim sferama društva jačajući odgovornost i transparentnost, predstavlja platformu za dalje jačanje partnerskih odnosa, rekao je ministar Šutanovac.

On je istakao da aktivno učestvujući i unapređujući saradnju, Republika Srbija, u ovom trenutku, predsedava u tri regionalne inicijative, među kojima je i Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

- U toku su i pripreme oko preuzimanja predsedavanja Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju, što je predviđeno za 2015. godinu - rekao je ministar odbrane. On je dodao da Srbija podržava integraciju svojih suseda u evropske i međunarodne bezbednosne institucije, napominjući da je to jedini put ka stabilizaciji i prosperitetu Jugoistočne Evrope.

- Danas smo ovde da damo doprinos regionalnom pristupu u rešavanju viška naoružanja, municije i ubojnih sredstava, uvereni da je odbrambena i bezbednosna saradnja jedan od najbitnijih vidova saradnje država regiona – istakao je ministar Šutanovac na kraju uvodnog izlaganja.

On je najavio da će nastavak susreta biti rezervisan za plenarnu sednicu na kojoj će se razmatrati mogućnosti uništavanja viškova naoružanja imajući u vidu specifičnosti svake od država učesnica procesa i njenu nacionalnu perspektivu. Kako je naglasio, procena problema svake države pojedinačno trebalo bi da nam pruži objektivan uvid za stanje i podsticaj za iznalaženje opšteprihvatljivog i sveobuhvatnog rešenja za čitav region.

Ministar je podvukao i napredak naše zemlje u bilateralnim odnosima, kao i sveukupan doprinos saradnji u regionu.

Ministar Šutanovac se na marginama skupa sastao sa ministarkom odbrane Crne Gore Milicom Pejanović Đurišić i ministrom odbrane Turske Ismetom Jilmazom.

U završnom obraćanju, Šutanovac je istakao da je današnji skup obeležila poseta 11 delegacija, 6 međunarodnih organizacija, među kojima i tri ministra iz Bugarske, Crne Gore i Turske.

- Osnovna tema današnjeg sastanka bila je unapređenje saradnje u rešavanju viškova naoružanja i vojne opreme. Saglasili smo se da su viškovi vojne municije i ubojnih sredstava jedna od glavnih pretnji i rizika u celom regionu. Zato i smatramo da je najbolji način rešavanja zajedničkih problema u saradnji kroz mnogobrojne mehanizme regionalnih inicijativa – naglasio je ministar Šutanovac dodajući da je zajednički konstatovano da višak naoružanja i vojne opreme nije samo opasnost za građane, već i opterećenje za vojske regiona.

Prema njegovim rečima, u želji da se pomogne u rešavanju tog izuzetno velikog problema, Republika Srbija, odnosno Ministarstvo odbrane, ponudili su kapacitete TRZ Kragujevac. Ministar je izrazio zadovoljstvo što je veliki deo učesnika to i prihvatio.

- Reč je o zavodu koji ima tradiciju od 150 godina, i koji je do sada mnogo radio na demilitarizaciji i delaboraciji municije kojoj ističe rok trajanja – ocenio je ministar Šutanovac posebno ističući da su se danas svi učesnici složili da je regionalni način saradnje najbolji način rešavanja onih pitanja koji se tiču regiona, što ova konferencija i potvrđuje.

Govoreći o bilateralnim susretima sa ministrima odbrane Bugarske, Crne Gore i Turske tokom na marginama konferencije, ministar Šutanovac je istakao da osim već utvrđenih pravaca saradnje, postoji interesovanje za saradnju u oblasti odbrambene industrije.

- Očekujem da do kraja meseca potpišemo ugovor o do sada najvećoj donaciji koju je Ministarstvo odbrane do sada dobilo, a reč je o 10 miliona evra za dalju rekonstrukciju i koverziju aerodroma “Morava” kraj Kraljeva – istakao je ministar objašnjavajući da je to donacija Ministarstva odbrane Republike Turske.

ODGOVORI NA PITANjA

Govoreći o višku naoružanja u regionu, Šutanovac je istakao da je na ovim prostorima u poslednjoj deceniji proteklog veka nagomilao izuzetno mnogo naoružanja i vojne opreme.

- Mi smo, konkretno imali oko 12 hiljada tona koje su bile na otvorenom prostoru, i koje su od 1. juna prošle godine, konačno, ili delaborisani ili smešteni u adekvatne magacinske prostore – podvukao je ministar, dodajući da će tek tehnička analiza potvrditi kolika je ukupna količina i koji su kapaciteti neophodni da bi se sva ta municija dovela u bezbedno stanje.

Ministar je podsetio da je od UNDP i OEBS dobijena podrška za povećanje kapaciteta u Kragujevcu, kao i za rekonstrukciju i izgradnju dva magacinska prostora koji će omogućiti da Srbija trajno reši pitanje viškova naoružanja i vojne opreme.

Srbija, istakao je ministar Šutanovac, na svojoj teritoriji ima 5 posto od ukupnih 160 hiljada tona viška municije, koja je adekvatno smeštena, a uz to ima kapaciteta da pomogne i drugima u rešavanju tog problema.

Predstavnik NATO, Frank Boland, je ocenio da je ova inicijativa izuzetno važna jer doprinosi bezbednosti ljudi u ovom regionu. Uz to, višak municije je veoma važno pitanje kada je reč o najboljem iskorišćavanju odbrambenih resursa.

Zamenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Mirko Okolić istakao je da je ta zemlja jedna od onih u regionu koja ima najviše viškova ubojitih sredstava, oko 18 hiljada tona, a koje pritom nije u u dobrom stanju.

Ta zemlja nema dovoljno kapaciteta, kako je istakao, za rešavanje problema u potpunosti, ali pribegava prodajama, donacijama i uništenju da bi taj problem ublažila. Okolić je istakao važnost iznalaženja pravovremenog rešenja, jer višak municije može biti i prekogranični problem.



UVODNO IZLAGANjE MINISTRA ODBRANE R. SRBIJE >>>
photoFOTOGALERIJA