Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.03.2012.

General Đukanović na sastanku Vojnog komiteta EU



Dve nedelje nakon donošenja odluke o statusu kandidata za članstvo u EU, Srbija je i zvanično učestvovala na sastanku jednog od organa EU. Danas je na zasedanju Vojnog komiteta EU, tela koje se bavi pitanjima Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU, u statusu predstavnika Srbije kao države kandidata učestvovao i oficir VS,brigadni general Nebojša Đukanović.

Sastankom, na kome se raspravljalo o vojnim operacijama EU, vojnim vežbama u 2012. godini i daljem razvoju vojnih sposobnosti Unije, predsedavao je general Hakan Siren, koji je pozdravio učešće Srbije na sastanku po prvi put. General Nebojša Đukanović, šef Vojnog predstavništva pri Misiji Republike Srbije u NATO, istakao je da je dobijanjem statusa kandidata otvoreno novo poglavlje u odnosima Republike Srbije i EU koji podrazumevaju produbljivanje saradnje i partnerskih odnosa u okvirima Zajedničke spoljne i bezbednosne politike. Naglasio je da je Ministarstvo odbrane, u sklopu sveobuhvatnih reformi u protekle četiri godine, značajno doprinelo uspostavljanju i produbljivanju vojne saradnje sa EU, pre svega u stvaranju uslova za učešće u vojnim i civilnim misijama Unije, uspostavljanjem saradnje sa Evropskom odbrambenom agencijom, koja je u toku i razmatranjem učešća u borbenim grupama.

Činjenica da je pripadnik VS prvi predstavnik Srbije na sastanku jednog od tela EU, nedvosmisleno pokazuje i da je Unija prepoznala reformski kapacitet sistema odbrane u procesu evropske integracije Srbije. Ovo je samo prvi korak, jer će u narednim danima pozive da učestvuju u radu velikog broja drugih institucija EU dobijati i druga ministarstva, tela i agencije iz administrativnog aparata Republike Srbije. Time će se ne samo potvrditi da status kandidata donosi novo partnerstvo, već i da učešćem na ovim skupovima možemo na najbolji način zaštititi interese Srbije, ne samo u oblasti odbrane i bezbednosti, već i trgovine, poljoprivrede, životne sredine, industrije. To je, dakle, najbolji pokazatelj koristi od novog statusa koji Srbija ima, sada kada je kandidat za članstvo u EU.

Vojni komitet Evropske unije je najvažnije telo koje se bavi razmatranjem i ostvarivanjem najnovije politike saradnje u okviru EU, Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike. Ona nastaje sredinom devedesetih godina sa namerom da vojne kapacitete članica EU objedini u smislu pomoći koje mogu zajednički pružiti u održanju mira i bezbednosti u svetu, ali i da bi ojačali spoljnopolitički uticaj EU kao regionalnog okvira za podršku aktivnostima Ujedinjenih nacija.

Osnovni zadatak Vojnog komiteta EU je da razmatra aktivna i potencijalna krizna žarišta, prati aktivnosti UN po ovim pitanjima, i odlučuje o angažovanju sopstvenih kapaciteta za upravljanje krizama. Misije EU kombinuju vojne i policijske snage sa civilnim angažovanjem, i za svoj osnovni cilj imaju trajno rešavanje sukoba, a ne samo prestanak neprijateljstava. Srbija, kao država koja je iskazala interesovanje za učešće u misijama upravljanja krizama EU, svakako ima interesovanja za učešće u radu Vojnog komiteta, jer na taj način može imati ne samo jasan uvid, već i vrlo direktno iznositi i svoja mišljenja i nacionalni interes za potencijalno direktno angažovanje.