Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.02.2012.

Magazin „ODBRANA“ u broju 154 od 15. februara donosi



Naša prošlost može da bude naša prednost u budućnosti, saglasili su se ministri odbrane Srbije i Makedonije, Dragan Šutanovac i Fatmir Besimi, prilikom posete makedonskog ministra odbrane našoj zemlji.

Ministar Šutanovac susreo se sa predstavnicima OEBS-a i UNDP da bi razmenili nedavno potpisan Program razvoja kapaciteta za upravljanje zalihama konvencionalne municije Republike Srbije.

Austrijski ministar odbrane Norbert Daraboš poručio je početkom februara na minhenskoj bezbednosnoj konferenciji da je Srbija zaslužila da dobije status kandidata za prijem u članstvo EU što pre, te da joj ne treba postavljati nove i previsoke uslove.

Pripadnici Vojske Srbije od prvih obilnijih padavina angažovani su na čišćenju snega, a poslednjih nekoliko dana na teritoriji cele zemlje kako bi pomogli građanima.

U intervjuu „ODBRANI“ dr Jovanka Šaranović, direktorka Instituta za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane, kaže da žene rukovodioci nisu drugačije već, naprosto, ređe, i za to nisu odgovorne njihove psihofizičke posebnosti, nego društveni činioci. Edukacija treba da ponudi odgovor na pitanje kako uskladiti ambicije žena sa očekivanjima porodice.

Tema broja je sindikat u Vojsci Srbije. Poboljšanje radnog i materijalnog položaja zaposlenih, najvažniji cilj sindikata osnovanih u Ministarstvu odbrane i Vojsci, biće ostvareno socijalnim dijalogom s poslodavcem, a ne međusobnom borbom.

Na Savindan, na zavejanoj srpskoj planini, pomoć je zatrebala starijem vodniku prve klase Bojanu Mitiću, kome je prilikom izvršavanja redovnih zadataka pozlilo. Zbog velikih smetova i slabe vidljivosti kolege nisu mogle da ga motornim vozilom ili helikopterom prevezu do najbliže zdravstvene ustanove. Angažovan je tim čete službe traganja i spasavanja iz 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade naše vojske.

U galerijama Doma Vojske Srbije otvorene su dve nove izložbe – izložba slika čuvenih jugoslovenskih slikara – „Poetika i sudbina 20. veka“ i izložba fotografija „Beograd 1945–1955. u objektivu vojnih fotoreportera“. Izložba fotografija o Beogradu izraz je potrebe da se javnosti prikaže bogata foto-dokumentacija Medija centra „Odbrana“, neobično nasleđe i baština te institucije o srpskoj prestonici posle Drugog svetskog rata.

O značaju jednog od najvećih srpskih umova ne samo 19. veka, već uopšte, za književno uobličavanje srpskog narodnog jezika i stvaranje najsavršenije azbuke na svetu piše „ODBRANA“ na stranicama feljtona. Jezik i pismo koje nam je Vuk Karadžić podario jedinstveni su u svetu upravo po njegovoj maksimi „piši kao što govoriš i čitaj kako je napisano“.

Osvajajući Časni krst na Bogojavljenje, 19. januara prošle godine u Žablju na Tisi i ove na Savskom jezeru na Adi Ciganliji u Beogradu, razvodnik Branislav Janković iz Rečne flotile je među kolegama, prijateljima, ali i rivalima, stekao laskav naziv šampiona bogojavljenskih plivanja.

U ovom broju „ODBRANE“ objavljeni su konkursi za prijem kandidata iz građanstva za kadete Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije Univerziteta odbrane.

SPECIJALNI PRILOG „ ODBRANE“ o savremenom naoružanju kod nas i u svetu – ARSENAL 62.

„ODBRANU“ možete kupiti na kioscima „ŠTAMPE“ i „FUTURE PLUS“ i u „VOJNOJ KNjIZI“ u Vasinoj 22 u Beogradu, po ceni od 100 dinara.