Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.02.2012.

Tim Vojske Srbije u akciji spasavanja na Čemerniku



Pripadnici tima Službe traganja i spasavanja 63. padobranskog bataljona Vojske Srbije evakuisali su danas Branislava Kocića iz danima zavejanog sela Ostrozub na Čemerniku do sela Ruplje, a potom do Centra za vanredne situacije u Leskovcu.

Prema rečima majora Dejana Stošića i Gorana Stojanovića akcija spasavanja trajala je četiri sata na temperaturi od minus 30 stepeni po snegu od preko jednog metra. Najkritičnije je bilo u trenutku kada su motorne sanke upale u zaleđeni potok kada je probijen led, ali su se pripadnici 63. padobranskog bataljona brzo izvukli i nastavili dalju akciju.

Major Stošić kaže da je to jedna od najtežih akcija koje su do sada pripadnici te Službe imali na poslovima traganja i spasavanja.

- Nije bio samo problem doći do sela, već i doći do kuće kojoj se od snega nije video ni krov. Morali smo da se odvojimo i pretražujemo prostor, a kontakt smo održavali radio vezom – kaže major Stošić dodajući da je Branislava, koji je bio u teškom stanju, pronašao stariji vodnik Goran Cvetković.

Branislav Kocić je rekao da se jako iznenadio kada je posle 40 dana čuo ljudske glasove. On je zahvalio vojnicima što su ga spasli jer je izgubio nadu da će preživeti i da će ga neko pronaći. Posle uspešne akcije spasavanja, meštani sela Ruplja su se okupili i zahvalili pripadnicima 63. padobranskog bataljona što su spasli njihovog komšiju, za koga mesec i više dana nisu znali da li je živ.

Prilikom obilaska juga Srbije, načelnik Generalštaba general-potpukovnik Ljubiša Diković ponudio je predsedniku opštine Crna Trava da Vojska pomogne u spasavanju Bratislava Kocića, što je sa zahvalnošću prihvaćeno.

Trinaestočlani tim Službe traganja i spasavanja 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade akciju je počeo iz Predejana, odakle su prevezli do sela Ruplje. Odatle su dva tima motornim sankama i jedan poseban tim peške krenula ka selu Ostrozub. Zbog visine snežnog pokrivača i konfiguracije terena motornim sankama moglo je da se priđe na dva kilometra od ovog sela.

Pripadnici Vojske Srbije uspeli su da u sredu stignu do Branislava i donese mu potrebne lekove i hranu. U selu Ostrozub su sinoć prenoćili, a danas je počela evakuacija pomoću nosila i motornih sanki.

Četa službe traganja i spasavanja 63. padobranskog bataljona opremljena je motornim sankama JETY PRO V-800, model LYNX, finske proizvodnje. Rukovaoci motornih sanki su osposobljeni za prevoženje borbenih timova i snabdevanje jedinica do nepristupačnih terena u zimskim uslovima i one se od decembra do aprila često koriste.