Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.10.2018.

Ministar Vulin: Nismo dozvolili reviziju istorije



Nismo i nećemo dozvoliti reviziju istorije. Nećemo dozvoliti da se prekrajanjem prošlosti opravdavaju događaji iz devedesetih u našoj zemlji, niti pristati na to da su sve žrtve iste. Ponosni smo na svoju istoriju i nećemo dozvoliti da nam je drugi pišu. Zato smo pokrenuli ediciju „Ratnik“, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin na tribini „Pokušaj revizije istorije“ na štandu Ministarstva odbrane na Sajmu knjiga, na kojoj su učestvovali i akademik prof. dr Darko Tanasković i prof. dr Mile Bjelajac. Moderator je bio akademik i književnik Miroslav Toholj, načelnik Odeljenja za izdavačku delatnost Medija centra „Odbrana“.

- Istorija kaže da su činjenice obavezujuće, a zaključak je slobodan. U našem vremenu i životima činjenice su prestale da budu obavezujuće, ne zaključci, i one se brutalno krše, zloupotrebljavaju i iskrivljuju – naglasio je ministar Vulin, dodajući da je istorija građanskih ratova na prostoru bivše SFRJ istorija brutalnog izvrtanja činjenica u relanom vremenu.

Osvrnuvši se na ediciju “Ratnik”, ministar Vulin je istakao da je iz svih sredstava informisanja, gde god su mogli, napali su tu ediciju, ne polemišući sa knjigom, čak ni sa autorima, odnosno sa pravom autora da uopšte pišu.

- Pravo čudo je da nikome ne smeta knjiga u kojoj Haradinaj opisuje kako je ubio policajca i onda nastavio da mirno jede pljeskavicu. Ali ako Srbi progovore svoju istinu to je za svaku osudu i to se mora sprečiti – rekao je Vulin i podsetio i na nameru da se donese rezolucija o genocidnosti srpskog naroda, da Srbi budu jedini narod na planeti Zemlji koji je trebalo da bude određen kao genocidan.

Da bi to bilo moguće, dodao je ministar Vulin, morate da promenite istoriju, pa se s tim u vezi, govorilo o Jasenovcu kao o radnom logoru, a unazad, i da je Prvi svetski rat započeo pucnjem Gavrila Principa. „Da li je moguće da je student izazvao svetski rat?“.

Obeležavanje Velikog rata, naglasio je ministar Vulin, bio je pokušaj da se svetu objavi kraj istorije, da nema tereta, da nema opterećenja i da idemo iz početka, da nema agresora, žrtve, zločina i kazne, svi smo bili nesretne žrtve, potpuno jednake i to je sve.

- Verujem da je naša borba prethodne četiri godine bila uspešna i da nismo dozvolili da se istorija promeni i da nismo dozvolili da Prvi svetski rat ispadne rat koji je Srbija tražila i izazvala – istakao je ministar Vulin.

Da slomite ovaj narod, naglasio je ministar odbrane, da ga jednom zauvek uklonite sa istorijske pozornice, treba da mu promenite istoriju, da počne da se stidi sebe samog i da prihvati da mu drugi pišu istoriju.

Naša vojska na Kosovu i Metohiji, naglasio je ministar Vulin, imala je  taktiku 4M – manevar, mobilnost, maskiranje i moral, moral iznad svega.

- Revizijom istorije, ubijaju moral jednog naroda, naroda koji nema pravo da se pozove u teškim trenucima na tradiciju svojih predaka. Taj narod se nikome neće suprotstaviti i neće moći da odbrani sebe ni svoje elementarne interese.

- Zato smo uveli ediciju “Ratnik” da nam drugi ne pišu našu istoriju. Ja ne mogu mnogo da učinim za Prvi i Drugi svetski rat, ali vojska može da ispriča istinu o ratovima u kojima je učestvovala bez svoje volje, i bez svoje krivice, ali da ispriča istinu koja će obezbediti da buduće generacije budu uz svoju vojsku i uz svoju državu, da je se ne stide i da ne prihvate lažni osećaj krivice – rekao je ministar Vulin, dodajući da se revizija istorije ne radi iz nekih neracionalnih razloga, već iz vrlo racionalnih, prepoznatljivih razloga, koji imaju svoje utemeljenje u politici i ekonomiji, pa ako ste dovoljno moćni možete i da je menjate, ali je na nama da se borimo i da ne dozvolimo da bude promenjena.

Kako je istakao akademik Tanasković, propitujući problematku revizije istorije, srpski narod treba da se trudi da istina o stvarnosti i prošlosti bude što bliža realnosti.

- Svako ima svoju istinu. Ona je uvek, donekle subjektivna. Nažalost, na prostoru bivše Jugoslavije mi imamo šest istina o događajima i iz bliže i iz dalje prošlosti. I te su istine manje ili više nepodudarne, a ponekad i konfliktne. Kada se te istine reprodukuju kroz obrazovni sistem i medije i loše politike, onda je jasno da jaz postaje sve veći i da tu nema nikakve nade za bilo kakvu sreću i da se može doći do najmanjeg zajedničkog sadržatelja u sagledavanju realnosti i prošlosti - ocenio je akademik Tanasković.

Dr Mile Bjelajac, osvrnuvši se na poslednjih nekoliko dana tokom kojih je javnost “sa minusom” ocenili ediciju “Ratnik”, istakao je da to nije prvi put da se pokušaj revizije istorije dočeka na taj način.

- Često upozoravam da su savremenici u svom vremenu ograničeni za ono što je relevantno da bi se potpuno sa sigurnošću orijentisali u svom vremenu, posebno oni koji donose odluke, oni koji su u istorijskoj prilici da ponesu tu odgovornost – naglasio je dr Bjelajac, ukazujući na pouku koji istoričari mogu da pošalju u svom vremenu.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
27.10.2018
mp4 (329,27 MB)
Obraćanje ministra Vulina
28.10.2018
mp4 (285,66 MB)
Obraćanje Darka Tanaskovića
28.10.2018
mp4 (208,7 MB)
Obraćanje Mila Bjelajca
28.10.2018
mp4 (187,68 MB)
Tribina "Pokušaj revizije istorije"