Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.04.2018.

Vučić: Naša vojska mora da bude ključni odvraćajući faktor u pokušaju agresije





Vučić: Želimo da čuvamo svoju slobodu, nacionalni ponos i dostojanstvo.

Nakon prijema povodom Dana Vojske Srbije, predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, u izjavi za medije, čestitao je pripadnicima Vojske Srbije praznik i poželeo bolje rezultate u daljem radu.

– Država Srbija oko 600 miliona evra godišnje ulaže u Ministarstvo odbrane i Vojsku. Ulagaćemo i više i oni će imati veća primanja već ove godine. Danas su im primanja veća za oko 10,5 posto nego što su bila pre smanjenja, a sa novim povećanjima kumulativno biće oko 20 posto. Dakle, biće nešto zadovoljniji. Ne kažem da je to dovoljno i ne kažem da je to pokazatelj ogromnog napretka, ali rekao bih postepenog i sigurnog napretka svakako.

Istovremeno, radićemo i dalje na opremanju Vojske Srbije. Naša vojska mora da bude moderna, mora da bude ozbiljna i mora da bude spremna da odgovori svim izazovima. Naša vojska mora da bude ključni odvraćajući faktor u pokušaju agresije na našu zemlju i u skladu sa tim njena pripremljenost mora da bude na najvišem nivou – rekao je predsednik Vučić, istakavši da je prethodnih dana imao razgovore sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom i ljudima iz Generalštaba Vojske Srbije o tome.

Predsednik je zahvalio pripadnicima Vojske na njihovom rodoljublju, na časnom držanju, požrtvovanosti i posvećenosti.

Upitan da prokomentariše tiho nadmetanje između vojski Srbije i Hrvatske, predsednik Vučić je istakao da Srbija ne učestvuje ni u kakvoj trci niti može da se trka sa zemljom koja je članica NATO-a.

– NATO je suviše moćan, a mi smo mala zemlja. Jedino što želimo to je da budemo svoj na svome, da čuvamo svoju slobodu, da sačuvamo svoj nacionalni ponos i dostojanstvo. Želimo da možemo sebe da odbranimo i sebe da sačuvamo. Ništa više od toga. Ni sa kim se ne trkamo ni u čemu, a nemamo ni te mogućnosti. Hrvatska nije samo Hrvatska. Hrvatska je član NATO-a. Bilo bi iluzorno da o takvim stvarima govorim – rekao je predsednik, istakavši da mi želimo da budemo sposobni da svoju zemlju sačuvamo.
 
videoVIDEOGALERIJA
23.04.2018
mp4 (124,54 MB)
Izjava predsednika Vučića