Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.03.2018.

Informisanje stranih vojnih predstavnika o pitanjima iz nadležnosti Sektora za politiku odbrane




U Aneks sali Doma Garde na “Topčideru“ danas je održano informisanje stranih vojnih predstavnika akreditovanih u Republici Srbiji o pitanjima iz nadležnosti Sektora za politiku odbrane Ministarstva odbrane.

Reč je o aktivnosti koja je predviđena godišnjim planom saradnje sa stranim vojnim predstavnicima akreditovanim u našoj zemlji za tekuću godinu, koja je proistekla iz zahteva vojno-diplomatskog kora i Beogradske asocijacije atašea. Današnje informisanje okupilo je 36 izaslanika odbrane, a o velikom interesovanju za ovaj događaj svedoči i prisustvo predstavnika zemalja koji pokrivaju Republiku Srbiju na nerezidencijalnoj osnovi – izaslanika odbrane Belgije, Holandije i Japana.

Informisanjem je rukovodio v.d. pomoćnika ministra za politiku odbrane general-major Milan Mojsilović, a  današnjem skupu prisustvovali su i načelnik Uprave za organizaciju general –major Slađan Đorđević, načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Ranković, v.d. načelnika Uprave za strategijsko planiranje pukovnik Dragan Tatomir, kao i direktor Direkcije za evropske integracije i upravljanje projektima pukovnik Katarina Štrbac.

Na početku izlaganja, pomoćnik ministra general Mojsilović osvrnuo se na Strategiju nacionalne bezbednosti i Strategiju odbrane Republike Srbije koji u osnovi definišu politiku odbrane naše zemlje. On je, takođe, istakao da Republika Srbija ostaje privržena unapređenju saradnje sa ključnim međunarodnim organizacijama u oblasti odbrane i bezbednosti, kao i aktivnom doprinosu u okviru regionalnih foruma za saradnju na prostoru Jugoistočne Evrope.Prema njegovim rečima, ako posmatramo opredeljenje politike odbrane Republike Srbije, osnovni ciljevi se ogledaju u efikasnom sistemu odbrane, miru i povoljnom bezbednosnom okruženju i integracijama u evropske bezbednosne strukture, kao i učešću u određenim međunarodnim, ne samo vojnim, nego i političkim organizacijama.

U skladu sa rezolucijom Narodne skupštine, dodao je pomoćnik ministra general Mojsilović, Republika Srbija je posvećena vojnoj neutralnosti, uz ubeđenje da je to prava mera odnosa sa svim zainteresovanim stranama i shodno tome, Ministarstvo odbrane će nastaviti da vodi balansiranu politiku odbrane. Kada je reč o spoljnoj politici Republike Srbije, naglasio je on, balansirana odbrambena politika Ministarstva odbrane, realizuje se kroz međunarodnu saradnju sa velikim brojem zemalja.

Govoreći o aktuelnom procesu reorganizacije u Ministarstvu odbrane, general Đorđević je istakao da je on započet 2013. godine, kada je Vlada pokrenula projekat reorganizacije javne uprave, sa ciljem racionalizacije, smanjenja budžetskih korisnika.

Prema njegovim rečima, nakon analize nedostataka u pređašnjoj organizaciji, efekti reorganizacije u Ministarstvu odbrane ogledaju se u formiranju Sektora za civilnu odbranu i pripreme odbrane, čime će se uspostaviti kapaciteti za obučavanje građana u ratu i vanrednom stanju. Uz to, optimizovaće se organizacija vojnozdravstvenih ustanova, objediniće se obrazovna i dela naučno-istraživačkih ustanova u okviru Univerziteta odbrane, formiraće se organizaciona jedinica za zaštitu tajnih podataka, objediniće se muzejske delatnosti u okviru Sektora za ljudske resurse, centralizovati svi zajednički poslovi na nivou organizacijskih celina koje su potčinjene direktno ministru odbrane i racionalizovaće se brojno stanje u Ministarstvu odbrane.

Pukovnik Štrbac, u okviru svog izlaganja istakla da je Direkcije za evropske integracije i upravljanje projektima nadležna za objedinjavanje poslova evropskih integracija i upravljanje projektima. Ona je istakla da u funkciji ostvarivanja osnovnog spoljnopolitičkog prioriteta da postane punopravna članica EU, Republika Srbija je spremna da spoljnu bezbednosnu i odbrambenu politiku, u najvećoj meri, usklađuje sa pozicijama i delovanjem EU u svim najvažnijim pitanjima globalnog evropskog i regionalnog karaktera. Kroz proces evropskih integracija, dodala je pukovnik Štrbac, Republika Srbija je, između ostalog, izrazila spremnost da izgrađuje kapacitete i sposobnosti sistema nacionalne bezbednosti.

Izaslanik odbrane Austrije u Beogradu pukovnik Tomas Ahamer, u ime stranih vojnih predstavnika zahvalio je Ministarstvu odbrane na ovoj veoma informativnoj i korisnoj aktivnosti. Uz pitanja, kome je bio posvećen završni deo današnjeg informisanja, izaslanici odbrane su takođe ukazali i na značaj kontinuiteta susreta i pravovremenog informisanja o najvažnijim aktivnostima u sistemu odbrane.
 
photoFOTOGALERIJA