Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.10.2017.

Sastanak direktora politike odbrane Američko-jadranske povelje




Danas je u Skoplju održan sastanak direktora politike odbrane Američko-jadranske povelje , na kojem je učestvovao i v.d. pomoćnika ministra za politiku odbrane Milan Mojsilović.

Na sastanku je najviše bilo reči o napretku aktuelnih regionalnih projekata i migrantskoj krizi i njenim efektima na regionalnu bezbednost.

Tokom svog izlaganja, v.d. pomoćnika ministra za politiku odbrane Milan Mojsilović je ocenio da Republika Srbija, iako u osnovi zemlja tranzita, ispunjava sve standarde koji se odnose na zaštitu ljudskih prava migranata, poštujući norme i načela humanitarnog prava i zaštite ljudskih prava.

Mojsilović je istakao proaktivni pristup Republike Srbije, od početka migrantske krize, kao i da su učinjeni veliki napori da se migrantima obezbedi odgovarajuća pomoć tokom njihovog boravka u Republici Srbiji, da se obezbedi njihov prihvat, smeštaj, zdravstveno zbrinjavanje, hrana i lekovi, kao i sve informacije o postupku traženja azila. Istovremeno, preduzete su mere da se ojača kontrola granice i spreče kriminalne aktivnosti krijumčarenja i trgovine ljudima.

Američko-jadranska povelja je regionalna bezbednosna grupacija, međudržavno strateško partnerstvo formirano na inicijativu SAD, s ciljem jačanja regionalne bezbednosti i stabilnosti. U navedenoj regionalnoj inicijativi, Republika Srbija ima status posmatrača.