Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстВидеогалерија
06.04.2016.

Састанак министра одбране са амбасадорком Француске



Министар одбране Зоран Ђорђевић и амбасадорка Републике Француске Кристин Моро разговарали су о могућностима за даље унапређење сарадње двеју земаља у области одбране.

На састанку је констатовано да је сарадња Србије и Француске интензивна и да може представљати подстицај другим државама Европске уније да у Србији виде поузданог партнера за учешће у изградњи мира у свету.

Традиционално стабилним и пријатељским односима двеју земаља допринео је и Споразум о стратешком партнерству, у којем је треће поглавље посвећено области одбране. Споразум је био оквир за први ангажман Србије у оквирима Заједничке спољне и безбедносне политике ЕУ (операција Аталанта), а круну сарадње представља заједничка обука и учешће у мировним операцијама. Стога је министар Ђорђевић захвалио за наставак логистичке подршке припадницима Тима за заштиту бродова Војске Србије у француској војној бази у Џибутију, у оквиру операције ~EUNAVFOR-ATALANTA~.

Такође, министар одбране је нагласио да у условима рестриктивне буџетске политике треба снажно подржати даље унапређење војноекономске и научно-техничке сарадње.

Ђорђевић је истакао да је посебно значајно што је Француска задржала јасну позицију подршке Србији за чланство у ЕУ и захвалио што та земља подржава отварање првих поглавља у преговорима. Наиме, кроз процес европских интеграција, Србија изражава и спремност да изграђује капацитете и способности система националне безбедности и одбране у духу европског концепта, што је и доказала у начину на који је учествовала у решавању миграторне кризе.

Србија настоји да делује као одговоран члан међународне заједнице и пружи адекватан одговор на сваку актуелну кризу, преузме свој део терета и подели одговорност, те ће у том смислу одреаговати и у борби против тероризма.

Због те свеопште претње данашњој светској безбедности, поред процеса приступања Европској унији, приоритет Србије је и регионална сарадња и јачање регионалне стабилности.