Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
24.03.2016.

Министар Ђорђевић у Прокупљу одао почаст погинулим Топличанима



Министар одбране Зоран Ђорђевић данас је у Прокупљу одао почаст и положио венце на споменик погинулим Топличанима у ратовима од 1990. до 1999. године. У делегацији Министарства одбране и Војске Србије су се поред министра одбране налазили и заменик команданта Здружене оперативне команде Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Славољуб Јанићијевић и командант Треће бригаде КоВ бригадни генерал Миле Јелић, док су венце положиле и делегације Топличког управног округа, општине Прокупље, борачких удружења и родбина и пријатељи погинулих војника, полицајаца, резервиста и житеља Топлице.

Министар Ђорђевић у Прокупљу одао почаст погинулим Топличанима У осврту на данашњи дан 1999. године, министар Ђорђевић је подсетио да је први удар у НАТО агресији изведен у 20 часова и пет минута бомбардовањем центра везе у прокупачкој касарни „Ратко Павловић Ћићко“ и да је те вечери пала прва жртва бомбардовања војник Бобан Недељковић.

- Почео је тада догађај без преседана у новијој светској историји - 78 дана константног бомбардовања. Војска Југославије је током НАТО агресије изгубила 659 припадника, од којих је 628 погинуло, док се 31 припадник води као нестао. Наша војска и народ су показали нераскидиву везу у борби за своју домовину. На бранику отаџбине стајала је наша храброст и младост. Нажалост, не можемо вратити оне који су дали своје животе, али сећањем можемо да продужимо њихово постојање међу нама. Важно је да се никад не заборави и зато данас са овог места нашег бола и поноса одајемо почаст свима који су дали животе за своју отаџбину – нагласио је министар одбране Зоран Ђорђевић.

Током боравка у Прокупљу, министар Ђорђевић се састао са начелником Топличког управног округа Небојшом Вукадиновићем, председником општине Прокупље Мирољубом Пауновићем и председником СО Прокупље Радославом Михајловичем и са њима разговарао о привредном развоју Топличког округа и општине Прокупље и проблемима у раду локалне самоуправе.