Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
01.03.2016.

Регионална конференција о интегритету у набавкама



Регионална конференција о интегритету у набавкамаУ Дому Гарде на Топчидеру почела је с радом Регионална конференција о изградњи интегритета у набавкама за потребе система одбране на којој, поред припадника Министарства одбране и Војске Србије, учествују представници Мисије ОЕБС, невладиних организација и институција цивилног друштва у Србији и шест земаља региона – Словеније, Хрватске, Македоније, Црне Горе, Бугарске и Грчке.
 
Дводневни скуп, чијем отварању је присуствовао и амбасадор Уједињеног Краљевства Денис Киф, организован је у сарадњи с изасланством одбране Велике Британије у Београду и уз подршку британске организације Међународна транспарентност. Конференцију је отворио в.д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић који је нагласиода менаџмент Министарства одбране пружа снажну подршку Иницијативи НАТО за изградњу интегритета и свим сличним пројектима партнерских организација и држава.
 
Регионална конференција о интегритету у набавкама– Сматрамо да је учешће у НАТО Програму за изградњу интегритета као и у Прилагођеном програму значајно допринело развоју сарадње у овој области са другим државама, где посебну захвалност изражавамо Уједињеном Краљевству Велике Британије и Северне Ирске, њиховој Одбрамбеној академији, међународним организацијама попут Међународне транспарентности Велика Британија,  као и организацијама цивилног друштва Републике Србије. Као конструктиван партнер на регионалном и међународном нивоу настојимода усвојимо позитивна искуства и праксу других, као што смо спремни и да делимо сопствена искуства у пољима у којима поседујемо довољан ниво знања. Циљ ове конференције јесте да професионалци и експерти који долазе углавном из земаља са сличном природом проблема у пракси, анализирају актуелна питања, идентификују кључне изазове са којима се наши одбрамбени системи суочавају и предложе практичне мере које могу водити ка унапређењу транспарентности, одговорности и интегритета у одбрани и безбедносном сектору, истакао је др Ненад Милорадовић.
 
Амбасадор Велике Британије Денис Киф нагласио је важност антикорупцијских активности у систему одбране.
 
– Србија је, током последњих неколико година значајно напредовала у примени концепта и изградње интегритета, нагласио је амбасадор Киф додајући да је циљ регионалне конференције да изнађе начине за даље смањивање ризика од корупције у области набавки у систему одбране. Захваљујући напорима учињеним од 2012. године до данас, Србија је у најновијим извештајима организације Међународна транспранетност Велика Британија сврстана у земље с „умереним ризиком од корупције“, што свакако сведочи о добром путу у борби за изградњу инегритета.
 
Регионална конференција о интегритету у набавкамаМинистарство одбране Републике Србије учествује у НАТО Програму за изградњу интегритета од децембра 2011. године, када је започет рад на самопроцени стања интегритета, а у Прилагођеном програму НАТО за изградњу интегритета у Југоисточној Европи,који се реализује кроз сарадњу министара одбране у Југоисточној Европи укључено је од његовог иницирањау децембру 2012. године. Од марта 2013. године, када је Министарство одбранепрви пут доставило Агенцији за борбу против корупције План интегритета, поменути документ из године у годину садржи све већи број активности у којима је посебан фокус усмерен на образовање и обуку,  као и послове са привредним друштвима одбрамбене индустрије Републике Србије и другим добављачима.
 
Учесници конференције, истакнути представници управа у Сектору за материјалне ресурсе Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије, имају прилику да током дводневног рада укажу и на резултате постигнуте у доследној примени Закона о заштити узбуњивача, едукацији припадника Министарства одбране и Војске Србије у изградњи интегритета и повећању сарадње са организацијама цивилног друштва.