Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
26.01.2024.

Састанак министара Вучевића и Шалаја Бобровничског у Будимпешти



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са министром одбране Мађарске Криштофом Шалајем Бобровничским у Будимпешти, у оквиру званичне посете Мађарској. 

Након свечаног дочека уз почасни строј и интонирање химни, одржани су тет-а-тет разговори два министра и састанци делегација. 

Министар Вучевић захвалио је на прилици да се састане са министром одбране Мађарске, као и на прилици да разговарају о конкретним темама. 

- Данашњи састанци су доказ наше садржајне и плодоносне сарадње за обе државе. Оно што посебно желим да истакнем је да су  Мађарска и Србија стратешки партнери, пријатељи и више од тога. Мађарска увек може да рачуна на Србију као поузданог партнера на Балкану, односно у југоисточној Европи. Хвала Мађарској и Влади Мађарске што подржавају Србију на европском путу. Ми делимо заједничке вредности. Ми верујемо у исту Европу. Ми верујемо у Европу која има своју традицију, историју, али која има и своју будућност - истакао је министар Вучевић.

Министар одбране, том приликом, рекао је да је отворено ново поглавље сарадње у области одбране, које ће се бавити конкретним стварима, у складу са стратешким договорима премијера Орбана и председника Вучића.

- Ми смо спреми да сарађујемо са Мађарском по свим питањима која су од заједничког интереса, а тичу се безбедности и одбране, наравно, уважавајући чињеницу да је Мађарска део НАТО алијансе, а Србија има проглашену војну неутралност - рекао је министар Вучевић истакавши да је посебно задовољан процесом конкретне реализације стратешких договора, као и у контексту да Србија купује веома корисно наоружање и војну опрему од Мађарске, али да  исто тако и продаје и испоручује оно што је потребно Мађарској војсци. 

Он је захвалио на подршци Мађарске и сарадњи у области одбране.

 - Војска Србије ће у кратком периоду бити јача посебно у оклопно-механизованим јединицама и у систему противваздухопловне одбране. То је најважнија вест, за нас корисно наоружање. Војна опрема из Мађарске стиже у Србију. Нешто што је прихватљиво и уклопљиво са нашим  постојећим системима и нешто што ће Војску Србије учинити јачом, а Србију безбеднијом - рекао је министар Вучевић.

Данашњи састанак двојице министара била је прилика и за разговоре о ситуацији у региону.

- Упознао сам његову екселенцију са кршењем међународног јавног права, резолуције Савета безбедности Уједињених нација по питању тренутне ситуације на Косову и Метохији. Користим прилику да се захвалим Мађарској на њеној контрибуцији у оквиру КФОР-а и очувању и опстанку српског народа на Косову и Метохији, као и да пожелим срећу новом команданту међународних војних снага у Босни и Херцеговини који долази из Мађарске, у нади да ће у Босни и Херцеговини бити једино речи о политичким питањима, а не о питањима безбедности, рата и мира - рекао је министар одбране.

Министар одбране Мађарске Криштоф Шалај Бобровничски истакао је да је Србија истакнути и стратегијски партнер Мађарске.  

- Изузетна је сарадња између две државе на свим пољима, а тако исто и у области одбране, одбрамбене политике двеју држава. Можемо рећи да су састанци на највишем политичком нивоу сада већ постали редовни и можемо рећи да смо у нивоу пријатељских односа. Прошле године на заједничкој стратегијској седници двеју Влада смо потписали билатерални споразум о сарадњи у области одбрамбене политике и у оквиру те сарадње још једна област је отворена, а то је област о размени војне технологије и војне опреме двеју држава. У том смислу на данашњем састанку, овде у Будимпешти, оформили смо радну групу која ће радити на том пољу - рекао је министар одбране Мађарске.

Министри одбране две земље разговарали су и о политичким питањима у свету, а са посебним фокусом на регион западног Балкана. 

- Мађарска сматра да је Западни Балкан кључан, не само за безбедност региона већ за безбедност целе Европе и у том смислу смо опредељени да се та политичка стабилност на западном Балкану сачува, иако смо свесни да је ово један регион где увек може да дође до конфликата - истакао је министар одбране Бобровничски.

Он је похвалио улогу мађарских јединица на Косову и Метохији у склопу КФОР и рекао да ће Мађарска у другој половини 2024. године преузети позицију редовно председавајућег Европске уније.

-  То ће бити добра прилика да се боримо и да будемо ангажовани око проширења Европске уније што је Мађарска и до сада одлучно радила и надамо се да ћемо у овом периоду моћи да допринесемо  томе да се Србија приближи пуноправном чланству у Европској унији - рекао је министар Бобровничски.

Министри Вучевић и Бобровничски, раније у току дана, присуствовали су и отварању првог састанка „Српско-мађарске радне групе за одбрамбену индустрију и наоружање“ који су одржале делегација Сектора за материјалне ресурсе Министарства одбране и Одбрамбене индустрије и наоружања Мађарске. 

Делегацију у оквиру посете Мађарској чинили су државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић, помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, шефови кабинета потпредседника Владе и министра одбране Жарко Мићин и бригадни генерал Горан Момчиловић, начелник Штаба Команде Ратног ваздухопловства и ПВО бригадни генерал Гордан Павловић, начелник Управе за одбрамбене технологије бригадни генерал Славко Ракић, саветници министра одбране Никола Бањац и Предраг Рајић и изасланик одбране Републике Србије у Мађарској потпуковник Предраг Зељковић.