Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
04.08.2023.

Отворено Прво CISM Балканско првенство у планинском трчању



Прво CISM Балканско првенство у планинском трчању свечано је отворено данас у спортском центру Војне академије.    

Отварајући првенство, вршилац дужности помоћника министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић пожелео је свим учесницима срећу на такмичењу и осврнуо се на 20 година дуго учешће припадника Министарства одбране и Војске Србије на догађајима под окриљем Међународног савета за војне спортове (CISM) те нагласио да они својим учешћем државу и војску представљају на најбољи могући начин.

- Спорт и физичко вежбање је важно за све оружане снаге света и зато то уважавамо и то није само право, већ и обавеза сваког припадника војске да своје психофизичко стање доведе на највиши могући ниво – рекао је помоћник министра Радовић.

Шеф Делегације Србије при CISM потпуковник доц. др Негован Иванковић истакао је да се започињање нове традиције дешава у години када Република Србија обележава 20 година чланства у Међународном савету за војне спортове (CISM), а која истовремено обележава 75 година постојања.

- Драго ми је што заједно градимо традицију регионалних балканских војних првенстава кроз пројекат „Балканских војних игара“ и желим да наше заједничко инвестирање у будућност буде изузетно плодотворно, првенствено кроз допринос развоју спорта у нашим војним срединама – рекао је потпуковник Иванковић и такмичарима поручио да су сви победници, јер спортско пријатељство заслужује најсјајније одличје.

Помоћник министра спорта др Мирко Кантар нагласио је да су припадници Министартсва одбране и Војске Србије учешћем на спортским догађајима Међународног савета за војне спортове допринели спортском сјају Србије кроз показивање, не само врхунских спортских способности, него и основних вредности које красе сваког припадника Војске Србије, показивањем храбрости, борбености и достојанства.

Свечаном отварању присуствовали су начелник Војне академије пуковник ванр. проф. др Срђан Благојевић, припадници Министарства одбране и Војске Србије.

У такмичарском делу „1. CISM Балканског првенства у планинском трчању“ , који ће бити одржан сутра, 5. августа на кружној траси Вршачког брега, учествоваће представници Србије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Северне Македоније, Црне Горе, Румуније и Словеније.