Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
22.04.2023.

Одржан приказ способности Војске Србије „Гранит 2023“



Приказ способности Војске Србије „Гранит 2023“, коме су присуствовали председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, одржан је данас на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић” у Батајници.
 
Приказу поводом Дана Војске Србије присуствовали су председник Владе Мађарске Виктор Орбан, српски члан и председавајућа Председништва Босне и Херцеговине Жељка Цвијановић, председник Републике Српске Милорад Додик, министар одбране Мађарске Криштоф Шалај Бобровничски, председник Народне скупштине Србије Владимир Орлић и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.
 
Председник Републике Србије приказ способности оценио је „врло добро“ и свим припадницима честитао Дан Војске Србије. Том приликом, председник Вучић захвалио је представницима Републике Српске, Босне и Херцеговине и Мађарске који су присуствовали приказу.
 
 -  Јутрос смо имали одличне разговоре са премијером Орбаном и његовим тимом о заједничкој борби против тероризма. Ми не можемо на другачији начин то да назовемо, јер они су НАТО земља, а ми нисмо и не желимо да будемо. Ми желимо да чувамо своју војну неутралност, али ћемо у многим областима које се тичу борбе против тероризма и употребе војно-полицијских савремених средстава сарађивати у сваком смислу – рекао је председник Вучић.
 
Председник Вучић честитао је Дан Војске Србије и истакао да се тај дан обележава у знак сећања на почетак Другог српског устанка, који је утемељио модерну српску државност у правом смислу те речи.
 
- Данас смо показали део нашег оруђа, оружја, најсавременијих средстава. Могли сте да видите бројне промене, први пут сте могли да видите и „CH-95”,  други пут „CH-92”, наши „Врапци” су гађали пре неки дан и то веома успешно. Развијамо наше дронове, наручили смо и пре краја године моћи ћете да видите и наше дронове „Камиказе” које смо већ купили и резервисали. Пажљиво пратимо, наша Војнообавештајна агенција и Генералштаб извештавају ме на дневном нивоу о догађајима у Украјини и о томе на који начин и којим средствима се води рат – рекао је председник Вучић.
 
Обраћајући се присутнима, председник је посебно истакао „Панцир”, „ФК-3”, ракетну артиљерију, али и беспилотне и беспосадне системе које су од кључног значаја. Нагласио је и значај јачања снага модернизованим борбеним возилима пешадије и модернизованим тенковима.
 
Председник Вучић рекао је да је изузетно поносан на припаднике специјалних јединица.
 
 - Видели сте како су опремљени, одевени, све је другачије у односу на неко старо време. Оно на шта сам посебно поносан је да се пријавило око 1.700 људи за 530 места, колико смо тражили. Од пријављених 4,43 одсто су жене, а 95,57 су мушкарци. Неко би рекао да је изненађујуће велики број пријављених са територије Београда, а пропорционално броју становника убедљиво највише њих пријавило се из Јабланичког округа. Честитам људима из Јабланице и желим да им захвалим и кажем да знају да заједно са Топлицом и Пчињом они највише бране Србију. Дакле, пријавило се три пута више људи. Верујемо да ћемо кроз веома селективан процес моћи да добијемо више од траженог броја војника и онда је у плану следећи позив када буду примали прве плате од 2.000 евра па навише. Тада ће сви остали да виде да говоримо истину и да нема преваре – рекао је председник Србије и додао да су посетиоци данашњег приказа имали прилику да виде по 10 авиона „ МиГ-29” и „Орао” да лете, као и бројне хеликоптере и том приликом најавио долазак нових хеликоптера.
 
-  Наша војска је све снажнија, људске капацитете мораћемо да попуњавамо, да будемо квалитетнији и да много улажемо. Ја никада нисам сасвим задовољан, али оно што могу да кажем то је хвала вам на труду, хвала на томе што сте увек ту да сачувате и заштитите Србију. Наше је да чувамо и штитимо мир, а да сачувате и заштитите мир и људе можете само уколико имате снажну армију. На развоју армије наставићемо да радимо и ја данашњу вежбу, уз сву захвалност и честитке припадницима Војске Србије, оцењујем „врло добро” – истакао је председник Вучић.
 
Председник Републике Српске Додик честитао је свима на успешном приказу, који, према његовим речима, показује напредак.
 
- Сваки пут када дођемо овде видимо колика је промена – промена ка бољој оспособљености, опремљености, обучености, и свему ономе што је важно да би се Србија, њена територија, наш народ где год он био бранио успешно и одвратио од било каквог напада оне који би потенцијално то желели. Данас је Србија и у овом смислу модернизована и њена војска је снажна – нагласио је председник Републике Српске.
 
Он је истакао да, када се осврнемо, треба да будемо поносни на све што је учињено и што је планирано да се уради.
 
- Све је то резултат напора, плана, смишљене акције да се модернизује и ојача, пре свега, воља за борбом и одбраном Србије, а то не може без опремања – истакао је председник Републике Српске, додајући да је поносан што је присуствовао данашњем приказу и што се уверио у напредак Србије.
 
Приказане су способности дела снага Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране и специјалних снага, дефиле специјалних јединица, налет вазухопловног ешелона, најсавременије наоружање и војна опрема Војске Србије, као и средства у развоју домаће одбрамбене индустрије.
 
Данашњи приказ почео је извођењем падобранског демо скока припадника 63. падобранске бригаде са заставама Републике Србије и Војске Србије из хеликоптера „Х-145М“ с висине од 1.500 метара.
 
Уследио је летачки програм, који је почео налетом борбених хеликоптера „Ми-35“. Они су извршили дејство по непријатељским циљевима ради пружања ваздухопловне ватрене подршке снагама у операцији и стварања повољних услова за извођење хеликоптерског десанта и противтерористичке операције.
 
Након ваздухопловне ватрене подршке створени су услови за хеликоптерски десант. Тимови 72. бригаде за специјалне операције десантирали су се техникама брзог спуштања „Fast Rope“ из хеликоптера „Ми-8“ и алпинистичким ужадима „Repelling“ из хеликоптера „Ми-17“.
 
Ангажовањем ловачких авиона „МиГ-29“ остварена је превласт у ваздушном простору и обезбеђена заштита ударних група авијације.
 
Истовремено, на стајанци батајничког аеродрома уследило је решавање талачке кризе током које је приказан рад противтерористичких тимова Одреда војне полиције специјалне намене „Кобре“ који су блокирали моторно возило и применом тактике специјалних дејстава извели напад и неутралисали терористе.
 
После стварања услова с полетно-слетне стазе полетела је ударна група ваздухоплова „Орао“. На челу ударне групе био је модернизовани авион „Орао“ наоружан вођеном ракетом ваздух-земља ВРВЗ-200 и опремљен новом савременом опремом. Након ударне групе ваздухоплова, полетели су и авиони „Супергалеб“  Г-4 с циљем извршења додељеног задатка.
 
Уследило је извлачење специјалних снага хеликоптерима. Захваљујући количини и асортиману убојних средстава, борбени хеликоптери „Ми-35“ пружили су ефикасну непосредну ваздухопловну ватрену подршку и створили повољне услове за извлачење специјалних тимова.
 
На небу изнад батајничког аеродрома ангажовани су и хеликоптери „Ми-17“ уз непосредну заштиту борбених хеликоптера „Х-145“ који су наоружани седмоцевним лансером ракетних зрна 80 мм и гондолом митраљеза 12.7 мм домаће производње. Након тога приказано је извлачења тимова специјалних снага коришћењем технике „Грозд“ и платформе за ваздушну евакуацију „Air TEP“.
 
Употребом авиона „Орао“ и „Супергалеб“ Г-4 уследила је ваздухопловна ватрена подршка копненим снагама дејством по важним објектима и снагама непријатеља на тактичкој и оперативној дубини.
 
По добијању информације о повреди ваздушног простора уследила је реакција дежурног пара ловачких авиона „МиГ-29“. Подаци осматрања од радарских средстава, након прикупљања и обраде у центрима ВОЈИН, дистрибуирани су снагама у систему контроле и заштите ваздушног простора. Осим снага ловачке авијације у систему ПВО ангажоване су и ракетне јединице за противваздухопловна дејства. Приказана је реакција ракетног система „Куб“, који захваљујући модернизацији омогућава брзо откривање и праћење циљева. Потом је приказано и праћење додељеног циља савременим противваздухопловним ракетним системима „ФК-3“ и артиљеријско-ракетним системом „Панцир“.
 
Противваздухопловна дејства по циљевима на малим висинама и даљинама изведена су и преносним ракетним системом земља-ваздух са инфрацрвеним навођењем „игла“ опремљеним Системом за приказивање циљева.
 
После остварене превласти у ваздушном простору, ловачки авиони „МиГ-29“ извршавају задатке у зони патролирања.
 
У наставку приказа способности Војске Србије „Гранит 2023“ наступио је дефиле специјалних јединица Војске Србије. У дефилеу су учествовали подешелони 63. падобранске бригаде и подешелони батаљона за специјалне операције „Грифони“ и „Соколови“ из 72. бригаде за специјалне операције. Након тога продефиловали су и подешелони Одреда Војне полиције специјалне намене „Кобре“, Војне полиције Копнене војске, као и подешелони извиђачких јединица КоВ и Команде за обуку.
 
У наставку данашњег приказа уследио је налет ваздухопловног ешелона – авиона „Миг-29“, „Орао“, „Супергалеб“ Г-4, затим школских авиона „Ласта“ и „Утва 75“, борбених хеликоптера „Ми-35“, хеликоптера „Ми-8“, „Гама“, „Х-145“ и „Газела“ и вишенаменских хеликоптера „Ми-17“. Налет ваздухопловног ешелона завршио се атрактивним прелетом два авиона „МиГ-29“ у бришућем лету.
 
Јавности је премијерно представљен беспилотна летелица „CH-95“, а на данашњем приказу ангажовано је више од 5.000 припадника Министарства одбране и Војске Србије, око 2.300 средстава наоружања и војне опреме и више од 60 ваздухоплова.
 
Посетиоци су били у прилици да виде најсавременије наоружање и војну опрему којом су опремљене јединице Војске Србије, као и део средстава из развоја предузећа домаће одбрамбене индустрије.
 
На батајничком војном аеродрому грађани су били у прилици да виде противваздухопловне ракетне системе „ФК-3“ и „панцир“, ПАСАРС, „мистрал“, затим модернизоване ракетне системе „куб“ и „нева“, модернизовано самоходно лансирно оруђе „стрела-10“, модернизовану „иглу“, мобилни центар ВОЈ, као и модернизоване радаре П-12 и „жирафа“.
 
Посетиоцима су приказани и тенкови „М-84АС1/2“, „М-84АБ1“, борбена возила пешадије „БВП М-80АБ1“, затим борбена оклопна возила „Лазар-3“, „Милош“, „Лазански“, „БОВ“ и „МРАП 6x6“ произведена у домаћој одбрамбеној индустрији, као и „Хамери“, „БРДМ-2МС“ и возила „Беркет“.
 
Изложена су и артиљеријска средства, међу којима су самоходна топ-хаубица 155 мм „НОРА Б-52“, модернизована хаубица 122 мм „Гвоздика“, модернизовани оклопни транспортер „КОТ“, модуларни „Огањ“, универзална покретна артиљеријска рачунарска станица „УПАРС“, „Тамнава“, „Шумадија”, „АЛАС“, самоходне хаубице 122 мм Сора и Соко.
 
Посетиоци су имали прилику да виде савремене беспилотне летелице из домаће производње и увоза, као и беспосадне хеликоптере и извиђачке и борбене дронове попут „CH-92А“, „ПЕГАЗ“, „Врабац”, „ИКА-20“, „ИКА-50“, „ГАВРАН” и „Стршљен”.
 
На стајанци батајничког војног аеродрома изложени су и стрељачко наоружање, оптоелектронска средства, савремена заштитна, балистичка и камуфлажна опрема, као и опрема за специфичне задатке.