Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
21.04.2023.

Променадни дефиле оркестра Гарде поводом Дана Војске Србије



Поводом 23. априла, Дана Војске Србије, Репрезентативни оркестар Гарде, уз звуке традиционалних српских композиција, продефиловао је Кнез Михаиловом улицом у Београду.

Током променадног дефилеа, који је започео код споменика Кнезу Михаилу, а завршио на Калемегдану, житељи и гости Београда уживали су у својеврсном  музичком перформансу, коме је ове године посебну чар дао сплет српских родољубивих песама, које је за дувачки оркестар писао Војислав Бубиша Симић.

Након „Марша на Дрину", Оркестар Гарде, под диригентском палицом потпуковника Александра Ђурова, извео је чувене композиције" Ој Србијо мила мати"," Тамо далеко" и "Востани Сербие", након чега су уследили маршеви, чије је извођење бурно поздрављено од многобројне публике.
 
Аплаузи су пратили сваки одсвирани такт, многи су и оком камере забележили дефиле Оркестра Гарде, а звуцима војне музике и плавим гардијским униформама највише су се обрадовали најмлађи.

Дан Војске Србије - 23. април, обележава се у знак сећања на дан када је, на Цвети 1815. године, донета одлука о подизању Другог српског устанка за ослобођење Србије од Османског царства, што је касније омогућило стварање модерне српске државе.