Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
19.04.2023.

Министар Вучевић и генерал Мојсиловић на примопредаји дужности команданта „Кобри“



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су данас у касарни „Васа Чарапић“ примопредаји дужности команданта Одреда војне полиције специјалне намене „Кобре“ између досадашњег команданта потпуковника Горана Цолића и новопостављеног команданта потпуковника Дарка Ђошића.

Министар Вучевић захвалио је потпуковнику Цолићу на преданости током досадашњег вршења дужности и пожелео успех потпуковнику Ђошићу.

- Потпуковниче Цолићу, мислим да сте радили честито и часно свој посао и на томе вам честитам.  Исто тако да пожелим успех и веру да ће потпуковник Ђошић бити на висини одговорности и знати да изврши све задатке који се пред вашу јединицу стављају у наредном периоду. Честитам вам господине Ђошићу на постављењу и верујем да сте свесни одговорности и терета који сте данас добили – рекао је министар Вучевић.

Министар одбране је, обраћајући се присутнима, истакао да верује да су свесни околности у којима се наша држава налази.

- Отаџбина је по ко зна који пут изложена притисцима, пре свега око Косова и Метохије. Наш задатак, задатак државе је да чува мир, јер је мир наш национални и државни интерес. У овим месецима клањамо се сенима, одајемо пошту свим херојима који су дали животе за нашу државу, не само 1999. године, него и 1998, а незаборављајући ни све оне који су се борили и гинули за државу од 1990. године.  И баш зато, да се не бисмо поново сусретали са мајчинским сузама и болом породица које су изгубили најмилије, желимо да чувамо мир. Али Србија има своје црвене линије и ако неко помисли да може да се поново деси „Олуја“, „Бљесак“ или погром из марта 2004. вара се. Србија је испружила своју руку у жељи да се постигне договор, али то не значи да смо слаби и ако нас неко буде дирао узвратићемо одлучно, ефикасно, храбро и победићемо. Честитам вам предстојећи Дан Војске Србије,  дан свих нас, целе отаџбине уз традицонални поздрав -  Живела Војска Србије! Живела Србија! – поручио је министар Вучевић.

Досадашњи командант „Кобри“ потпуковник Цолић истакао је да му је била част да седам година буде део ове јединице која је одувек била на пиједесталу и као таква снажан ослонац систему одбране и безбедности.

- Односом према задацима показали смо висок ниво патриотизма и професионализма због чега је јединица, а и свако од вас, значајна карика у систему безбедности.  Ја вам овом приликом за то одајем признање. Показали смо да је бити припадник ове јединице велика част и привилегија, али исто тако обавеза и одговорност. У периоду иза нас Одред је реализовао низ важних задатака, како планских тако и ван планских, а сигурно је један од значајних задатака био организацијско-мобилизацијска промена јединице, чиме је Одред добио још више на значају и чиме су створени услови за његово лакше функционисање, како у командовању тако и у логистичкој подршци – истакао је потпуковник Цолић и потпуковнику Ђошићу пожелео успех на новој дужности и да настави да буде посвећен задацима и обавезама као и до сада.

Новопостављени командант „Кобри“ потпуковник Ђошић рекао је да се речима не могу описати понос и част које осећа након именовања за команданта јединице у којој је поникао, много тога научио и која проноси славу српске војске пуних 45 година.

- Од части и поноса јачи је једино осећај одговорности због обавеза и задатака који предамном стоје. Припадати овој јединици привилегија је одабраних, али када једном обучемо униформу и ставимо ознаке „Кобри" сваки дан морамо доказивати да нам је место међу најбољим. Војно руководство, врховни командант и наша отаџбина од нас много очекују, а ми смо ту да обављамо најзахтевније задатке у најсложенијим условима када други не могу, не знају или не желе. Циљ је само један - сачувати безбедност Србије и свих њених грађана. Сходно томе, радићемо више, боље, подизаћемо ниво обучености и способности за изазове који нас у будућности очекују. На томе ћу инсистирати, то ћу тражити и од вас, то захтевам – рекао је потпуковник Ђошић.