Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
21.03.2023.

Састанак министра Вучевића са генералним секретаром ЕЕАС Санином



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са генералним секретаром Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) Стефаном Санином у оквиру „Шуман форума“ у Бриселу.

Министар Вучевић је, том приликом, истакао да партнерство Србије и Европске уније у области безбедности и одбране траје већ више од једне деценије, као и да је оно у складу са националним спољнополитичким приоритетом, а то је чланство Србије у Европској унији.

Србија је, према речима министра одбране, опредељена да у сарадњи са другим државама и међународним организацијама доприноси јачању сопствене, регионалне и глобалне безбедности, што и доказује учешћем у војним мисијама и операцијама ЕУ за управљање кризама, Концепту борбених група, сарадњом са Европском одбрамбеном агенцијом и учешћем у њиховим пројектима, као и помоћи другим органима власти у изградњи капацитета за учешће у цивилним мисијама ЕУ.

Министар Вучевић истакао је да је стратешко опредељење Србије војна неутралност, која не представља препреку за сарадњу и остваривање добрих резултата са свим заинтересованим странама. Он је нагласио да се стабилност у региону може постићи једино кроз дијалог и сарадњу и да стога Министарство одбране Републике Србије непрестано ради на унапређењу и даљем развоју односа са свим државама и међународним организацијама.

Министар Вучевић истакао је да је присуство међународних снага на Косову и Метохији, у складу са Резолуцијом СБ УН 1244 и Војнотехничким споразумом, неопходно како би се одржао мир, а дијалог Београда и Приштине једини начин да се мирним и политичким средствима превазиђу несугласице. Једнострани и неодговорни потези Приштине, не само да наносе штету дијалогу, већ утичу на дестабилизацију целог региона, подвукао је министар Вучевић.

Генерални секретар ЕЕАС Санино, говорећи о европском путу Србије, пренео је да је у последњем месецу видљив напредак Републике Србије током разговора и по питању дијалога и по питању националне позиције. Он је истакао да види да Република Србија са Европском унијом има више прилика него препрека.

Током данашњег сусрета, Санино је предложио да се безбедносна партнерска сарадња прошири и на друге области као што су сајбер безбедност и хибридне претње. Према његовим речима, то би проширило и унапредило сарадњу у области безбедности како би имали заокружен и комплетан приступ безбедности, јер није довољно само разговарати о учешћу у мировним операцијама и мисијама. Безбедност данас, указао је Санино, мора да буде заснована на заједничкој перцепцији изазова и претњи у свету.