Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
08.03.2023.

Министар Вучевић честитао 8. март - Међународни дан жена



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић приредио је данас пријем за припаднице Министарства одбране и Војске Србије поводом 8. марта - Међународног дана жена.

Честитајући празник свим припадницама Министарства одбране и Војске Србије, министар Вучевић нагласио је да су оне најчвршћи ослонац нашег друштва и следбенице славних хероина.

- Историја Србије препуна је истакнутих примера жена хероја, одлучних да у одбрамбеним и ослободилачким ратовима, по сваку цену, допринесу одбрани отаџбине и слободи народа. Тешко је речима описати значај дела ових хероина - ратника попут Милунке Савић, болничарки, хуманитарних активисткиња и свих осталих жена које су својом жртвом и љубављу према отаџбини и роду исписале најсветлије странице наше историје. Имајући примере ових подвига пред собом, али и значаја родне равноправности у целини, константно радимо на повећању процента жена запослених у структурама Министарства одбране и Војске Србије – рекао је министар одбране.
Овај празник се обележава као сећање на дан борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца. Као Међународни дан жена, 8. март званично је прихваћен 1917. године, док су Уједињене нације 1975. годину прогласиле за Међународну годину жена и службено почеле да осми дан марта обележавају као Дан жена.